NATO U PANICI! Rusija objavila spisak špijuna u Srbiji! Ovo su imena svih Albanaca koji operišu kod nas (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Dec.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO U PANICI! Rusija objavila spisak špijuna u Srbiji! Ovo su imena svih Albanaca koji "operišu" kod nas (FOTO)

Zahvaljujući ruskom predsedniku Vladimiru Putinu otkriven je spisak agenata albanske tajne službe (SHISH) koji vršljaju po Srbiji pod paravanom diplomatskih i poslovnih aktivnosti

Ugledni britanski list Indipendent, u vlasništvu ruskog oligarha Aleksandra Lebedeva, bliskog Vladimiru Putinu, objavio je spisak glavnih agenata albanske službe koji su operativno delovali u nekoliko zemalja, među kojima je i naša, i tamo pleli obaveštajnu mrežu agenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Agenti ŠIŠ u Belgiji, Grčkoj, na Kosovu, u Italiji, Makedoniji i Srbiji

Nakon ovog otkrića, NATO je podigao uzbunu najvišeg stepena ne samo zato što su agenti morali hitno da budu povučeni sa terena već i zbog straha da je njihova špijunska mreža provaljena i u drugim delovima sveta.

Stvar je pokušao nekako da ispegla albanski premijer Edi Rama, glavni američki čovek u regionu, koji je obećao da će krivci za curenje informacija biti najstrože kažnjeni.

Zapisi Indipendenta sadrže imena i nacionalne brojeve identifikacionih kartica agenata ŠIŠ, koji deluju unutar Albanije i u inostranstvu, uključujući i dvojicu na osetljivim pozicijama u sedištu NATO u Briselu. Tabele otkrivaju imena, pozicije, plate, troškove, adrese stanovanja, tablice vozila, lokacije kancelarija, brojeve ličnih karata i pasoša, kao i podatke o članovima porodica najmanje osam tajnih albanskih operativaca visokog ranga, od kojih neki rade pod diplomatskim pokroviteljstvom, i to u Belgiji, Grčkoj, na Kosovu, u Italiji, Makedoniji i Srbiji.

U NATO je procenjeno da ovi podaci direktno ugrožavaju bezbednost Alijanse, pa je zbog toga pokrenuta opsežna istraga. S druge strane, nakon teksta u Indipendentu oglasio se Džemal Đunksi, prvi čovek komisije za nacionalnu bezbednost Albanije, dok je bivši premijer te zemlje Sali Beriša kratko rekao: "Superskandal".

Činjenice o albanskoj službi ŠIŠ

Jedan od bivših agenata američke obaveštajne agencije CIA, kojeg citira britanski list, ocenio je da je curenje podataka katastrofa:

– Možete budžet službe da objavite na internetu. Ali da stavite imena i ostale detalje o agentima, pa to je ludilo.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić potvrđuje da albanska tajna služba ŠIŠ ima agente u Srbiji.

– Dok vi i ja razgovaramo, u ovom momentu, na desetine agenata ŠIŠ deluje u Beogradu, mahom u vidu poslovnih ljudi. Oni šalju ljude iz Preševa, Medveđe i Bujanovca da vide šta se događa, gde su pokreti naših policijskih snaga… Sad su posebno aktivni vezano za ovu buru oko Kosova. Naročito ih zanima i koliko je čvrsta vlast predsednika Vučića – objašnjava Spasić.

Komandna struktura ŠIŠ u Albaniji (takođe otkrio Indipendent)

Prema rečima potpukovnika KOS u penziji Ljubana Karana, jačina obaveštajne službe Albanije daleko prevazilazi ekonomske mogućnosti te zemlje.

– To znači da je Albanija država koja ima teritorijalne pretenzije prema drugim državama i uglavnom je obaveštajno orijentisana na teritoriju koju planira na neki način dugoročno da zauzme. Zato najviše deluju u Srbiji i Makedoniji. Izučavaju agenturu na tim teritorijama, a aktivnosti im nisu samo obaveštajne već i subverzivne. Sigurno da imaju neke tajne baze i da se bave ilegalnom trgovinom oružjem – zaključuje Karan.

Aleksandar Lebedev je ruski oligarh, čije se bogatstvo procenjuje na više od dve milijarde dolara. Vlasnik listova Indipendent, Ivning standard i Novaja gazeta. U sovjetsko vreme radio u Londonu kao diplomata, a zapravo bio agent KGB, službu napustio 1991. Došao u sukob s Putinom posle pisanja o ljubavnoj vezi najmoćnijeg čoveka Rusije sa gimnastičarkom Alinom Kabajevo.

Živi na relaciji Britanija-Amerika, zapadni mediji spekulišu da je njegov i Putinov sukob isfingiran i da je on u stvari sve vreme Putinov igrač i da mediji u vlasništvu Lebedeva objavljuju informacije koje odgovaraju ruskom predsedniku.
Pogledaj vesti o: NATO,   Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.