NATO: To je pretnja, ne samo za Aziju, već i za Evropu

Izvor: B92, 01.Feb.2023, 18:59

NATO: To je pretnja, ne samo za Aziju, već i za Evropu

Tokio -- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da jačanje Kine i saradnja s Rusijom pretnja ne samo za Aziju, već i Evropu.

Stoltenberg je zatražio snažniju saradnju i više "prijatelja" NATO u Aziji.

Stoltenberg je rekao da Kina sve više ulaže u nuklearno oružje i rakete velikog dometa, a da ne pruža transparentnost niti se angažuje u smislenom dijalogu o kontroli naoružanja, dok istovremeno pritiska susedne zemlje i Tajvan, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je AP.

"Činjenica da se Rusija i Kina zbližavaju i značajna ulaganja Pekinga u moderno oružje samo naglašavaju da Kina predstavlja pretnju, predstavlja izazov i za NATO", izjavio je Stoltenberg u govoru na tokijskom univerzitetu dodajući da "bezbednost nije regionalna, već globalna".

Stoltenberg je rekao da NATO ne smatra Kinu suparnikom niti traži konfrontaciju, već da će se Severnoatlantska alijansa nastaviti da radi s Kinom na području zajedničkih interesa, kao što su klimatske promene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.