NATO: Rusija da zaustavi svoje bezobzirno ponašanje

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2018, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Rusija da zaustavi svoje bezobzirno ponašanje

NATO saveznici u vezi sa optužbama Holandije u pokušaju sajber napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OZHO) pozivaju Rusku Federaciju da zaustavi neodgovorno ponašanje, a savez će odgovoriti na ovaj incident uz povećane mere bezbednosti, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"NATO saveznici se slažu sa Holandijom i Britanijom, a Rusija treba da zaustavi svoje bezobzirno ponašanje", rekao je Stoltenberg novinarima.



Na pitanje kako će NATO odgovoriti na ovaj pokušaj navodnog napada, Stoltenberg je rekao da Alijansa odgovara na to "svaki dan jačanjem mera u oblasti sajber bezbednosti".

Prema njegovim rečima, sajber napad na OZHO je propao, a da to "pokazuje efikasnost" mera koje je NATO preduzimao u oblasti sajber bezbednosti.
Ranije je šef holandskog ministarstva odbrane Ank Beliveld saopštila da su holandske tajne službe "sprečile" napad hakera na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja i zajednički istražni tim koji istražuje pad malezijskog aviona MN17 u Donbasu, a koji napd su navodno pokušala četiri ruska građanina. Prema holandskoj vojnoj obaveštajnoj službi, osumnjičeni Rusi su 13. aprila proterani sa teritorije Holandije, te da su navodno imali diplomatske pasoše.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, komentirišući ove navode Holandije, istaklo je da "zapadna špijunomanija uzela maha".

Rusija je više puta naglasila da neće napasti nijednu zemlju NATO-a, kao i da se ne meša u unutrašnje poslove drugih zemalja, niti da je odgovorna za bilo koji hakerski napad.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Alijansa je dobro upoznata sa odsustvom planova Moskve da napadne bilo koga, ali da NATO koristi priliku da rasporedi još više tehnike i ljudstva blizu granica Rusije.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.