NATO: Jačanje veza sa Srbijom od koristi za obe strane

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jul.2018, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Jačanje veza sa Srbijom od koristi za obe strane

Jačanje veza NATO i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su lideri NATO u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu.

Lideri Alijanse pozdravlili su kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju.

"Ponovo naglašavamo potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uz posredovanje EU, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma", navodi se u saopštenju.

NATO, dodaje se, ohrabruje "obe strane da ubrzaju napore ka normalizaciji odnosa i pune primene dosadašnjih sporazuma".

U saopštenju se navodi da prisustvo NATO na Kosovu, uglavnom putem Kfora, doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju, a u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU i da ono doprinosi široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Bilo kakva promena pozicije NATO snaga, ističe se, ostaće vezana za okolnosti i neće biti vremenski uslovljena.

"Nastavićemo da podržavamo razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu kroz NATO Savetodavni tim za vezu u okviru sadašnjeg mandata.

Primena povećane interakcije sa Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje", navodi se u saopštenju.

Lideri NATO, kako se dodaje, pozdravljaju aspiracije Kosova da poboljša svoju sposobnost da osigura bezbednost svim svojim stanovnicima, kao i da doprinese bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Čelnici NATO u deklaraciji navode i da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja što, dodaju, pokazuje i duga istorija saradnje i operacija u regionu.

"Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu.

Nastavićemo da tesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti", kaže se između ostalog u saopštenju.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.