NATO I LIČNO STOLTENBERG SU ODGOVORNI! Posle katastrofe u Avganistanu, SAD su se okomile na Rusiju, Zaharova otkriva zašto

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2021, 18:32

NATO I LIČNO STOLTENBERG SU ODGOVORNI! Posle katastrofe u Avganistanu, SAD su se okomile na Rusiju, Zaharova otkriva zašto

Vašington više ne zna gde bije

Severnoatlantski savez je svojim postupcima praktično sahranio Savet Rusija-NATO, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da u izjavama generalnog sekretara te organizacije o spremnosti za dijalog s Moskvom nema nikakvog uporišta, a ni smisla. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Odsustvom želje da se zajednički traže putevi za deeskalaciju faktički je sahranjen Savet Rusija-NATO. U takvim uslovima raditi na izazovima i opasnostima po regionalnu bezbednost je i nemoguće a i nema smisla. Alijansa je sama odustala od bilo kakve praktične saradnje sa Rusijom i od kontakata na vojnom nivou - rekla je ona.

Kako je dodala, reči generalnog sekretara o spremnosti za dijalog nemaju nikakvo uporište. Zaharova je dodala da je NATO, posle kraha u Avganistanu, počeo da insistira na temi ruske pretnje i da sa još većom snagom uništava kontakte sa Moskvom.

- Posle katastrofe prilikom povlačenja snaga iz Avganistana, u Briselu su, očigledno da bi opravdali svoje postojanje, sa udvostručenom energijom počeli da šire tu priču o ruskoj pretnji i da uništavaju preostale kanale naše saradnje - navela je Zaharova.

Očigledno je, dodala je, da je saradnja sa Rusijom za NATO neprirodna. Kako je ocenila, ta organizacija i njen generalni sekretar Jens Stoltenberg doveli su odnose sa Rusijom u takvo stanje u kakvom oni nisu bili ni u vreme Hladnog rata. Alijansa i lično Stoltenberg su odgovorni sadašnje stanje stvari u odnosima sa Rusijom, dodala je predstavnica ruskog Ministarstva.

- O čemu se može razgovarati sa njima? Ako mi stalno slušamo u kontekstu Rusije neosnovane tvrdnje da postoje nekakvi podaci o navodnoj obaveštajnoj delatnosti naših diplomata, imam pitanje za gospodina Stoltenberga: a šta ćemo sa obaveštajnom aktivnostima diplomata država-članica NATO? - pita Zaharova.

Takođe je dodala da se izjave NATO i generalnog sekretara na temu odnosa sa Rusijom i proterivanja ruskih diplomata ne mogu uzimati za ozbiljno. Prema njenim rečima, u Stoltenbergovim izjavama nema nikakvog smisla.

- Proterivati ruske diplomate i paralelno s tim govoriti o želji za dijalogom sa Moskvom – pa zato su diplomate i bile akreditovane pri NATO da bi vodile dijalog - rekla je ona.

Predstavnici NATO-a su potvrdili da su oduzeli akreditacije osmorici saradnika ruske Misije i naložili Rusiji da prepolovi broj članova stalne misije sa 20 na 10. Nakon toga je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva od 1. novembra obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.

Pored toga, takođe od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.