NATO ALIJANSO - KAŽI PTIČICA! Rusi dobili savršene nove nišane, preciznost im je zaštitni znak

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2021, 19:15

NATO ALIJANSO - KAŽI "PTIČICA"! Rusi dobili savršene nove nišane, preciznost im je zaštitni znak

Ovo je prvi ruski nišan koji može da koristi litijumske baterije velikog kapaciteta

Stručnjaci Centralnog naučno-istraživačkog instituta za preciznu mašinogradnju (CNIITOČMAŠ) ruske odbrambene korporacije "Rosteh" napravili su novi kolimatorski nišan koji može preciznije da nišani i duže radi bez punjenja, saopštio je pres centar državne korporacije.

- CNIItočmaš je napravio novi kolimatorski nišan PKM 75 sa jedinstvenim karakteristikama tačnosti i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potrošnje energije. Nišan će omogućiti da se poveća preciznost gađanja pokretnih ciljeva, kompatibilan je sa nišanima za noćno posmatranje i nadmašuje inostrana dostignuća na tržištu naoružanja - navodi se u izveštaju.

Na savremenim kolimatorskim nišanima, elektronsko-optičkim nišanima, se umesto "krstića" koristi specijalna oznaka "tačka" čija veličina se menja u zavisnosti od udaljenosti cilja. Od veličine tačke zavisi preciznost nišanjenja i pogađanja.

To će značajno povećati preciznost gađanja iz oružja i omogućiti da se gađa sa veće distance.

Još jedna posebnost PKM 75 je rekordno vreme neprekidnog rada bez zamene baterije, koje iznosi 50.000 sati. .

- Ovaj proizvod će povećati preciznost gađanja, posebno na velikim distancama. Nišan prevazilazi mogućnosti inostranih kolimatornih nišana, koje koristi NATO. Prošao je fazu preliminarnih ispitivanja i plan je da bude prikazan na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2021" - izjavili su u odeljenju naoružanja kompanije "Rosteh".

Nišan može da se instalira na malokalibarsko oružje opremljeno specijalnim nosačem – šinom "Pikatini", na sve modele automata "Kalašnjikov", specijalno malokalibarsko oružje tipa "Vintorez", "Val" i automatske puške.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.