NAŠLI UTOČIŠTE U SVETINJI: Ovde su 45 dana konačili SLOBA I MIRA za vreme NATO bombardovanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2020, 12:46

NAŠLI UTOČIŠTE U SVETINJI: Ovde su 45 dana konačili SLOBA I MIRA za vreme NATO bombardovanja

Ostala priča koja se prenosi hodočasnicima

Manastir Nimnik u braničevskoj eparhiji, nadomak Požarevca, često pohode brojni hodočasnici iz Srbije i regiona tražeći spas u njegovim čudima koja se pričama raspredaju s kolena na koleno. Međutim, manje je poznato da se u ovoj svetinji, tačnije u njenom konaku, krio bračni par Slobodan Milošević i Mira Marković.

Sloba i Mira utočište su potražili upravo ovde i konačili punih 45 dana tokom agresije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << NATO na Srbiju.

- U šumovitoj stiškoj udolini, tri kilometra od sela Kurjače, asfaltirani put vodi do čuvenog manastira Nimnik. Tako ga opisuju u turističkim spisima ponosni zemljaci ove nadaleko poznate svetinje u opštini Bačko Gradište. Ipak, javnosti je malo poznato da je upravo taj put koji vodi do Nimnika asfaltiran tako što su se za njegovu izgradnju lično založili Slobodan i Mira. Sklonili su se ovde, u konaku manastira Nimnik, gde su proveli 45 dana tokom NATO bombardovanja Srbije. Kako Mira ima korene sa ovih prostora, rođena je u selu Brežane blizu Požarevca, oboje su se založili da manastir dobije asfaltirani put za koji se sestrinstvo bezuspešno dugo zalagalo kod lokalnih vlasti. Kad su čuli šta je problem samoinicijativno su pogurali tu priču. Jedan dan tokom boravka u konaku došli su i rekli: "Dobićete asfaltirani put" - priča izvor uopoznat sa događajem..

Nakon prestanka bombardovanja, Slobodan i Mira otišli su iz Nimnika, ali je ostala priča koja se prenosi hodočasnicima kad posete ovu čudesnu svetinju.

Ovo zdanje u narodu ima mnogo imena. Neki ga zovu i Marijanski manastir. Posvećen je prenosu moštiju Svetog Nikole, odnosno Mladom Nikoli, pa se slava manastira obeležava 22. maja po novom kalendaru.

Prema legendi je dobio ime po odgovoru dvanaestogodišnje vlaške devojčice Nikoline koja je na pitanje Turaka gde je manastir i ima li hajduka odgovarala samo sa "nušću nimik". To bi u prevodu značilo "ne znam ništa". Osmanlije su je tu posekle.

Kad su je ožalošćeni roditelji našli oko njene glave plamteo je plavičasti oreol. Volovi, koji su vukli kola sa detetovim telom, hteli su da idu samo ka manastiru. Sahranili su je u porti manastira, a na njenom grobu podigli malu kapelu koja se danas naziva "svetinja" i u narodu se veruje da ima lekovita svojstva.

Pored toga, Nimnik je i spomenik kulture, a o njemu se stara Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu. To je manastir iz vremena Kosovskog boja. Spaljen za vreme Kočine krajine, a obnovljen za vreme Miloša Obrenovića. U Nimniku je bila jedna od prvih škola na ovom području.

Manastirski kompleks čine crkva, kapela i konak. Podno brega se nalazi i lekoviti izvor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.