NAMERA ILI SLUČAJNOST? SKANDAL NA SKAJ NJUZU BiH kao članica NATO-a, a onda je otkriveno još nešto (MAPA/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jan.2023, 17:13

NAMERA ILI SLUČAJNOST? SKANDAL NA "SKAJ NJUZU" BiH kao članica NATO-a, a onda je otkriveno još nešto (MAPA/VIDEO)

Izneti su malo poznati podaci

U prilogu o padu borbene sposobnosti Velike Britanije televizija "Skaj njuz" predstavila je i grafiku u kojoj je Bosna i Hercegovina svrstana među zemlje članice NATO-a.

U prilogu britanske televizije je, između ostalog, navodi da su "otprilike 30 odsto britanskih snaga u visokoj pripravnosti rezervisti koji nisu u stanju da se mobilišu u okviru NATO rokova" popraćen grafikom, mapom na kojoj su označene NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << članice, a teritorija BiH je takođe obojena plavom bojom.

Bosna i Hercegovina je od decembra 2006. godine u NATO programu Partnerstvo za mir, a od 2008. je u pregovorima s NATO-om za članstvo. Prema izvorima iz britanskog ministartsva odbrane, "Skaj njuz" navodi da je visoki američki general  privatno rekao ministru odbrane Benu Volasu da se britanska vojska više ne smatra borbenom snagom najvišeg nivoa.

Izvori još navode da je nakon ruskog rata u Ukrajini ovaj pad ratnih sposobnosti, nakon decenija rezova radi uštede novca, potrebno preokrenuti brže nego što je planirano.

Ovo bi trebalo da uključuje povećanje budžeta za odbranu za najmanje 3 milijarde funti godišnje, zaustavljanje plana da se još više smanji brojnost vojske i ublažavanje pravila nabavke u mirnodopsko doba koja ometaju sposobnosti Britanije da brzo nabavlja oružje i municiju, navodi "Skaj njuz".
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.