Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2018, 19:33

NAJSTRAŠNIJA SRPSKA JEDINICA! Vukovi sa Drine! Zavijanjem pre bitke ledili krv u žilama neprijatelju! (VIDEO)

NAJSTRAŠNIJA SRPSKA JEDINICA! Vukovi sa Drine! Zavijanjem pre bitke ledili krv u žilama neprijatelju! (VIDEO)

"NATO pakt nam ne može ništa"

"Vukovi sa Drine" su bili jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske i udarna pesnica I Zvorničke pješadijske brigade u sastavu Drinskog korpusa.                 

Baja mu je posvetio čuvenu pesmu: Mando je vodio LAVOVE, a njegova pogibija je još uvek misterija (FOTO/VIDEO)          

Jedinicu je  25.maja 1992, u okolini Zvornika, osnovao general Milenko Živanović, a imenu jedinice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kumovao je Dragan Simonović zvani ''Beli Vuk ''. Prvi komadant jedinice je bio kapetan Mile Stanošević ''Kep'' dobrovoljac iz Srbije, koji je vodio jedinicu sve do svoje pogibije.

Poslje njegove pogibije jedinicu preuzima Milan Jolović Legenda, koji je ostao upamćen po njegovoj rečenici upućenoj svojim borcima preko motorole: ''Sad pritisni brate, frka im je! Nato pakt nam ne može ništa! Opleti dole, da čujem vukove kako zavijaju!'', tokom pobedničkih borbi za Srebrenicu 1995.

Jedinica  po naredbi Drinskog korpusa, 8.maja 1993. ulazi u sastav podrinjskog odreda specijalnih snaga, kao manevarski bataljon Drinskog korpusa VRS.

Vukovi sa Drine učestvuju u mnogim žestokim bitkama tokom celog rata.

Borbe sa 2. korpusom ARBiH iz pravca Sapne i Kalesije, potom borbe za oslobađanje Treskavice, Bjelašnice, Igmana te borbe u Podrinju i Birču. 

Jedinica takođe učestvuje u važnim operacijama VRS, kao što su ''Štit 94'' gdje u taktičnoj grupi 3.učestvuje u kontraofanzivi na bihaćkom ratištu. Potom operacija ''Krivaja 95'' gdje VRS oslobađa Srebrenicu i Žepu u julu 1995. U tim borbama su Vukovi sa Drine desetkovali zloglasnu 28. muslimasku diviziju iz Srebrenice.

Na zadnji borbeni zadatak, jedinica se upućuje u jesen 1995. na krajiška ratišta u sklopu operacije ''Vaganj 95'' gdje vode borbe sa udruženim hrvatsko-muslimanskim snagama.

Da je ova izviđačko-diverzatska jedinica prolazila kroz najteža ratišta, govori i podatak da je kroz jedinicu prošlo 542 borca, 82 poginula borca od toga 4 poginula komandira čete, 8 komandira vodova, 11 komandira odjeljenja te 323 borca su ratni vojni invalidi, mnogi su ranjavani po 4,5 puta. Svega 16 boraca ove jedinice nije bilo ranjavano. 

Mnogi borci jedinice su dobili odlikovanja kao što su Karađorđeva zvijezda, te druga odlikovanja za zaštitu srpskog naroda.

Komandant "Vukova sa Drine" Milan Jolović Legenda rekao je da je zavijanje služilo da bi se jedinica oglasila da je prisutna na terenu i da bi se ostvario psihološki momenat na neprijatelja.

- Mogu vam iskreno reći da smo tako dosta linija, rovova, bunkera zauzeli uz gromoglasno zavijanje "Vukova sa Drine" - rekao je Legenda za RTRS, dodajući da su "Vukovi sa Drine" zavijali i posle oslobađanja teritorija, da obeleže svoju teritoriju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.