Međunarodna vojna vežba “Astral Knight 2019“, provera sposobnosti NATO za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu

Izvor: TangoSix.rs, 07.Jun.2019, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna vojna vežba “Astral Knight 2019“, provera sposobnosti NATO za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu

Pod vođstvom Vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi (USAFE) na različitim lokacijama u Nemačkoj, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj u toku je izvođenje Međunarodne vojne vežbe Astral Knight 2019 koja je započela 29. maja i trajaće do 10. juna. Glavni deo vežbe realizovan je u periodu od 3. do 6. juna u reonu severnog Jadrana a sve operacije prate se iz operativnog komandnog centra koji se nalazi u Italiji.
Astral Knight 2019 je integrisana kombinovana vežba čija je glavna tema protivvazduhoplovna >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i protivraketna odbrana teritorije i akvatorije a cilj vežbe je unapređenje integracije komandovanja i kontrole, koordinacije i interoperabilnosti vazduhoplovnih, kopnenih i mornaričkih kapaciteta kao i preklapanja operacija integrisane protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane. Scenariji vežbe razrađeni su u nemačkoj bazi Ramštajn odakle je vežba podržana i računarskim simulacijama.
Hrvatski MiG-ovi 21 u ulozi “crvenih“ / Foto: HRZ Na vežbi učestvuju pripadnici oružanih snaga SAD, Italije, Hrvatske i Slovenije, pretežno iz sastava Vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane. Od oko 50 vazduhoplova SAD su angažovale najveći broj, njih oko 30 među kojima su višenamenski borbeni F-16 i F-35, leteće cisterne KC-135 i KC-10, leteći radarski sistem E-3 kojima se u jednom trenutku pridružio i strategijski bombarder B-52.
RV Italije koristilo je višenamenske borbene avione EF-2000 i F-35, leteće radarske sisteme G550 CAEW, leteće cisterne KC-767A dok je hrvatsko RV prisutno sa lovcima-presretačima MiG-21 koji su imali ulogu ‘’crvenog’’ (Opposing force – OPFOR) a poletali su iz vazduhoplovne baze Zemunik.
Dolazak američkih F-35A u vazduhoplovnu bazu Avijano / Foto: U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Caleb House 1 RV SAD (USAF) je prvi put poslalo F-35 u Italiju, u bazu Avijano je 23. maja stiglo čak 12 aviona što je do sada najveće raspoređivanje američkih F-35 u Evropi. Oni će kao deo Theater Security Package (u okviru američkog prisustva u inicijativi European Deterrence Initiative) ostati u Evropi nekoliko nedelja a širom kontinenta će učestvovati i na drugim vežbama.
Ovoga puta poslati su F-35A iz 421. lovačke eskadrile, 388. lovačkog puka baza Hill, Juta a iz iste baze stigli su i avioni iz sastava 466. lovačke eskadrile, 419. lovačkog puka koji je pridružena jedinica već pomenutog 388. puka, koja dolazi iz rezervne komponente USAF (Air Force Reserve). Slanje F-35 imalo je za cilj da se između ostalog, borbeni avioni 5. generacije kao najsavremenija tehnika integriše sa starijim sistemima koji su korišćeni na vežbi.
Raketni sistem Patriot prvi put je razmešten na teritoriji bivše Jugoslavije / Foto: U.S. Army photo by Sgt. Erica Earl Osim vazduhoplova, SAD su na teritoriji Slovenije i Hrvatske razmestile i snage za protivvazduhoplovnu odbranu. U slovenačkom mestu Divača, 15 km istočno od Trsta, američki 5. bataljon, 7. artiljerijskog puka PVO čije je sedište u bazi Smith Barracks u gradu Baumholder, Nemačka, postavile su raketni sistem MIM-104 Patriot. Na istom položaju svoje sisteme postavila je i 174. artiljerijska brigada PVO Nacionalne garde Ohaja. Zaštitu sistema velikog dometa je svojim lakim prenosivim raketnim sistemima pružala jedinica slovenačke PVO. U okviru vežbe svoje aktivnosti realizovale su i vojne policije SAD (220. četa vojne policije Nacionalne garde Kolorada) i Slovenije.
Postavljanje radara AN/TPS-75 u Puli / Foto: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Tory Cusiman U Hrvatskoj je blizu aerodroma Pula postavljen radarski sistem AN/TPS-75 iz sastava američke 606. eskadrile za vazdušnu kontrolu.koja je stacionirana u vazduhoplovnoj bazi Avijano u Italiji. U pripremi radarskog položaja pomagali su i pripadnici 31. eskadrile za podršku kao i 123. eskadrile za vazdušnu kontrolu iz Sinsinatija, Nacionalne garde Ohaja. Tokom vežbe ova jedinica je podatke dobijene radarskim osmatranjem, slala u Centar za komandovanje i izveštavanje u Avijanu koji ih je prosleđivao pilotima borbenih aviona.
The post Međunarodna vojna vežba “Astral Knight 2019“, provera sposobnosti NATO za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.