Mediji: Sledi balkanizacija KFOR-a, dve trećine snaga biće iz zemalja regiona

Izvor: Beta, 24.Okt.2021, 10:59

Mediji: Sledi balkanizacija KFOR-a, dve trećine snaga biće iz zemalja regiona

Povlačenje NATO snaga iz Avganistana moglo bi da ubrza proces takozvane "balkanizacije" medjunarodne misije na Kosovu u kojoj bi čak dve trećine operativnih snaga Kfora mogli da čine vojnici zemalja bivše Jugoslavije i neposrednog okruženja.Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, taj proces je zapravo već započeo a najdalje je od svih otišla Hrvatska koja je svoje prisustvo u pokrajini povećala sa jednog tima od dva transportna helikoptera na čitavu pešadijsku četu."Prošle godine je i Madjarska povećala kontingent u ovoj misiji a da region dobija sve značajnije mesto u Kforu ukazuje i nedavno postavljenje madjarskog brigadnog generala na čelo ove misije. Time se prvi put jedna zemlja iz okruženja našla na toj funkciji", navodi se u tekstu.Portal podseća da uprkos protoku od 20-ak godina od sukoba na Kosovu, Srbija i dalje insistira na tome da se broj pripadnika Kfora ne smanjuje dodatno, jer u medjunarodnim snagama vidi zaštitu za preostalo srpsko stanovništvo, iako je Kfor sa početnih 50.000 ljudi sveden na oko 3.800."U tom smislu se nazire rešenje koje bi predvidjalo da eventualni dodatni odlazak vojnika iz zapadnih zemalja bude nadoknadjen povećanjem vojnika iz okolnih zemalja. To je postalo moguće nakon njihovog povlačenja iz Avganistana i što je već prisutno u ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Mediji: Sledi balkanizacija KFOR-a, dve trećine snaga biće iz zemalja regiona

Izvor: Danas, 24.Okt.2021

Povlačenje NATO snaga iz Avganistana moglo bi da ubrza proces takozvane "balkanizacije" međunarodne misije na Kosovu u kojoj bi čak dve trećine operativnih snaga Kfora mogli da čine vojnici zemalja bivše Jugoslavije i neposrednog okruženja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.