Marić: Vežba Srbija 2018 pokazala da imamo srce i znanje

Izvor: RTS, 09.Okt.2018, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: Vežba "Srbija 2018" pokazala da imamo srce i znanje

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže za RTS da je međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" u tehničko-tehnološkom segmentu pokazala opremu koju mi nemamo i na čemu ćemo morati da radimo.
Predrag Marić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je malo poznato da NATO ima odličan tim za reagovanje u vanrednim situacijama. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Sjajno je videti pripadnike službi za spasavanje iz 38 zemalja. U tehničko-tehnološkom segmentu vežbe imali smo prilike da vidimo opremu koje su neke zemlje donele i to je ono što mi nemamo i na čemu ćemo morati da radimo. Ipak, imamo srce i znanje", napominje Marić. 
Kaže da je lepo videti kad svi dišu kao jedan. 
"Najlepše je upoznavanje i druženje na ovakvim vežbama. Tu se ne bavite ratovima i sukobima već spasavanjem ljudskih života", objašnjava Predrag Marić. 
Dodaje da je Srbija ponosna što može da organizuje ovakve događaje. 
"Ovakva vežba bila je 2014. u Ukrajini, zatim u Crnoj Gori, BiH, a Srbija je domaćin ove godine. Za nas je veliki broj prijavljenih učesnika bilo iznenađenje, ali smo ponosni što možemo da organizujemo ovakve događaje", napominje Marić. 
Ističe da su bile loše najave za mart i vodostaj Save i Dunava, ali da se srećom, prognoze nisu obistinile. 
"Nije bilo ni šumskih požara i svaki mesec bez nekih velikih intervencija nam dobro dođe. Sektor za vanredne situacije je prošle godine krenuo u opremanje službe. Prvi kontigent vozila je podeljen, a stužu i uniforme", dodaje Marić. 
Napominje da je kasna prijava požara u Novom Pazaru pre nekoliko dana jedan od razloga što je došlo do smrtnog ishoda. 
"Želili smo da izađemo u susret ljudima iz lokalne samouprave. Ne možete da preuzmete odgovornost i kažete da drugi nisu uradili sve što mogu ako jesu. Poslednjih mesec i po do dva ljudi oklevaju da prijave požar mislići da mogu sami da ih saniraju", napominje Marić. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vežba sa NATO-om pokazala da nemamo opremu, ali imamo srce i znanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" u tehničko-tehnološkom segmentu pokazala opremu koju mi nemamo i na čemu ćemo morati da radimo, ali i da "imamo srce i znanje"...On je za RTS rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.