Makedonija uskoro, uz pomoć SAD, 30. članica NATO

Izvor: B92, 04.Apr.2019, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Makedonija uskoro, uz pomoć SAD, 30. članica NATO"

Vašington -- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio da će Republika Severna Makedonija uz podršku SAD i zemalja saveznica uskoro će postati 30. član alijanse.

"Republika Makedonija je ove godine potpisala Protokol o članstvu i vaša podrška će uskoro postati 30. članica. NATO vrata ostaju otvorena. Ono što je počelo 1949. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 12 članova je bila moćna sila za mir, savez u kome se drugi žele pridružiti. To pokazuje istorijski uspeh NATO-a", rekao je Stoltenbeg u obraćanju američkom Kongresu.

Međutim, kako je navedeno, uspeh iz prošlosti nije garancija za uspeh u budućnosti, dok se NATO suočava sa mnogim izazovima.

"Moramo biti iskreni, na obe strane Atlantika, postavljaju se pitanja o snazi našeg partnerstva. Postoje razlike, mi smo saveznici mnogih različitih nacija, sa različitim geografijama, istorijom i političkim strankama, republikancima i demokratima, konzervativcima i radnicima, nezavisnim, zelenim i mnogim drugim", rekao je Stoltenberg, preneli su makedonski mediji.

Ovo je demokratija, kazao je i istakao da otvorena diskusija i različita pitanja nisu znak slabosti, već obrnuto, znak moći.

"Za njega ne bismo trebali biti iznenađeni kada vidimo razlike između naših zemalja. Postoje neslaganja o pitanjima kao što su trgovina, energija, klimatske promene i iranski nuklearni sporazum. To su ozbiljni problemi i nesuglasice “, rekao je Stoltenberg.

Ali, kao što je napomenuto, snaga NATO-a je da su se, pored razlika, saveznici uvek pridružili osnovnom zadatku - međusobnoj zaštiti, zaštiti jedni druge i zaštiti svoje građane, rekao je Stoltenberg.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stoltenberg: Makedonija uskoro 30. članica NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2019

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u obraćanju američkom Kongresu povodom 70. godišnjice stvaranja Alijanse, poručio je da će Republika Severna Makedonija uz podršku SAD i zemalja saveznica uskoro će postati 30. član Severnoatlantske vojne alijanse..."Republika Makedonija je ove godine...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.