Makedonija može biti u NATO već u januaru 2019?

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija može biti u NATO već u januaru 2019?

Pregovori o stupanju Makedonije u NATO su već počeli i mogu biti završeni do januara 2019, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Kako je objavljeno na sajtu NATO-a, on je naveo da su u Alijansi "svi pomno pratili konsultativni referendum koji je u nedelju održan u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji". "Razgovarao sam juče s premijerom Zoranom Zaevom i ostaćemo u bliskom kontaktu", rekao je generalni sekretar NATO-a.

"Pozdravljam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glas 'za' na referendumu. Na Skoplju je da odluči o narednim koracima. NATO je spreman da poželi dobrodošlicu toj zemlji kao tridesetoj članici. Ali jedini način za to je primena sporazuma o promeni imena (postignutom sa Grčkom). Ne postoji drugi put ka članstvu u NATO-u", rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je naveo da protokol o pristupanju Makedonije Alijansi "može da bude potpisan kada sve ustavne promene vezane za novo ime budu okončane". "Time bi Skoplje dobilo stolicu u NATO već početkom naredne godine. Ovo je istorijska prilika. Pozivam sve političke lidere i stranke da sarađuju konstruktivno i odgovorno kako bi je prigrabili", naveo je Stoltenberg.

Podsećamo, u Makedoniji je u nedelju održan referendum na kom su se građani izjašnjavali o tome da li prihvataju sporazum sa Grčkom o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija i ulazak zemlje u EU i NATO.

Međutim, na glasanje je izašlo svega 36,9 odsto glasača, što je daleko manje od potrebnih 50 odsto. Iako je velika većina onih koji su izašli, njih preko 90 odsto, glasalo "za" usvajanje, to nije dovoljno za legitimizaciju sporazuma, zbog čega premijera Zaeva sada čeka težak posao da sporazum progura u parlamentu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.