Kurti otkrio detalje tajnog sporazuma između Tačija i NATO-a

Izvor: B92, 26.Feb.2020, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti otkrio detalje tajnog sporazuma između Tačija i NATO-a

Aljbin Kurti obavestio je danas predsednicu parlamenta Vjosu Osmani, o "tajnom sporazumu", koji je potpisao Hašim Tači sa predstavnicima NATO-a.

Sporazum o zabrani aktivnosti pripadnika KBS sa severu Kosova, pored Tačija, potpisao je i nekadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

U pismu Osmanijevoj Kurti kaže da je reč o sporazumu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je Tači potpisao u, kako navodi, "ime Republike Kosovo“, a kojim je na Kfor preneo apsolutnu kontrolu nad aktivnostima pripadnika KBS na severu Kosova, na neodređeno vreme.

Kurti u pismu Osmanijevoj opiširno objašnjava da je o postojanju tog "tajnog sporazuma" saznao prošlog novembra od, kako navodi, jednog zvaničnika NATO, a da je nakon preuzimanja premijerske funkcije tražio od vladinih službenika da mu bez odlaganja dostave taj dokument da bi analizirao njegove posledice, prenosi Sputnjik.

Pozivajući se na ustav, Kurti precizira da je Tači prekršio tri člana koja se tiču, kako navodi, "prenosa suvereniteta, ratifikacije međunarodnih sporazuma i član u vezi sa smenjivanjem kosovskog predsednika", prenela je prištinska Gazeta ekspres.

Precizirajući da se Osmanijevoj obraća s namerom da je obavesti o postojanju tog "tajnog sporazuma" i o implikacijama, Kurti kaže da s tim u vezi želi da izbegne bilo kakve nesporazume.

Ističe da nije u pitanju njegov stav za taj sporazum ili protiv tog tajnog sporazuma i njegovog sadržaja, da kao premijer, kako kaže, „duboko razume i ceni izuzetni značaj saradnje Republike Kosovo i NATO u obezbeđivanju punog teritorijalnog integriteta Republike i njenih građana“, te da kao premijer želi da uveri parlament i građane da neće preduzimati nijedan korak koji bi mogao da ugrozi ovaj, kako kaže, „neophodni savez za bezbednost države“.

Pismo iste sadržine Kurti je, osim Osmanijevoj, juče uputio i Tačiju i glavnom tužiocu Aleksandru Ljumeziju.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.