Komisija za posledice NATO bombardovanja prvo obilazi Vranje

Izvor: Radio 021, 23.Sep.2018, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija za posledice NATO bombardovanja prvo obilazi Vranje

Predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je danas da će ova komisija u narednih desetak dana otići u Vranje i ocenio da će njeni rezultati definitivno implicirati pravni i politički put, naglasivši da je osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega.

Laketić je za RTS rekao da će Komisija u Vranju prikupiti informacije koje su značajne za nastanak određenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << oboljenja.

"Komisija će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt s kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica", najavio je Laketić.

U vezi s uticajem bombardovanja na životnu sredinu, on je rekao da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije terena koju je uradio Institut "Vinča".

Navodeći da je Vranje imalo problem s projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazao je na to da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima. On je podsetio da je u Pančevu gađana "Petrohemija", u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogenim pirulenom.

"Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena", rekao je Laketić.

On je naveo da je prošle nedelje održan proširen sastanak Komisije, u koju su najeminentnije srpske ustanove poslale stručna lica.

"Zaključci Komisije, kako je ranije najavljeno, mogu se očekivati 2020. godine, a oni će Srbiji koristiti u svakom smislu, za asanaciju životne sredine i rano lečenje bolesnika i prevenciju", ocenio je Laketić.

Pored pomoći italijanskog parlamenta, koji je dostavio dokumentaciju, Laketić je najavio da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike pred UN.

"Prethodne izveštaje UN stručna javnost ne smatra relevantnim", naveo je Laketić i dodao da će tražiti objektivno istraživanje.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.