Komandant Kfora: Odlazak na sever Kosova tek posle mog odobrenja

Izvor: B92, 27.Jun.2021, 18:48

Komandant Kfora: Odlazak na sever Kosova tek posle mog odobrenja

Komandant Kfora Franko Federiči izjavio je da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) mogu da odu na sever KiM samo ako od njega dobiju dozvolu.

Federiči je u intervjuu za TV Kljan Kosova rekao da je stav NATO-a o KBS-u jasan i da Alijansa dosledno podržava razvoj KBS-a u okviru njihovog prvobitnog mandata, u svrhu civilne zaštite.

Komandant Kfora je ponovio da NATO očekuje poštovanje sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su privremene prištinske institucije potpisale sa Alijansom po tom pitanju.

Ocenio je i da je bezbednosna situacija na KiM stabilna i da je KFOR pažljivo nadgleda.

"I dalje smo potpuno usredsređeni na svakodnevnu primenu mandata misije Kfora na osnovu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kako bismo osigurali bezbedno okruženje i slobodu kretanja na dobrobit svih zajednica“, rekao je Federiči.

Istakao je da je Kfor spreman da preduzme neophodne mere za sprovođenje mandata UN, ocenivši da je tzv. Kosovo postiglo mnogo u pogledu bezbednosti poslednjih godina, ali da i dalje postoje izazovi, uključujući uticaj organizovanog kriminala, ilegalnih ekonomskih aktivnosti i štetnu retoriku zasnovane na etničkoj pripadnosti.

Odgovarajući na pitanje o odluci opštine južna Kosovska Mitrovica da obezbedi prostor za izgradnju kasarne KBS-a na severu KiM, on je rekao da je to odluka privremenih kosovskih institucija i da to nije pitanje za Kfor.

Federiči je rekao da Kfor prati situaciju, komunicira sa svim institucijama i zajednicama na KiM i ima stalne kontakte sa ministrom odbrane Srbije, kao i sa međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa EU.

Odgovarajući na pitanje da li to što je KBS nedavno prvi put učestvovao u vežbi „Branilac Evrope 21“ signal da proces transformacije KBS-a dobro napreduje, komandant KFOR je rekao da je potreban dug proces da bi bili promenjeni trenutni kapaciteti KBS i da bi one postale vojska.

Federiči je ukazao da se to ne postiže preko noći ili samo donošenjem zakona i da će za to biti potrebno mnogo godina.

"Stav NATO-a o KBS-u je jasan i dosledan. Podržavamo razvoj KBS-a u njegovom prvobitnom mandatu, kao snaga civilne zaštite“, zaključio je Federiči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Komandant Kfora: KBS ne može na sever Kosova bez moje dozvole

Izvor: RTS, 27.Jun.2021

General-major Franko Federiči, komandant Kfora, kaže da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga mogu da odu na sever Kosova tek pošto od njega za to dobiju dozvolu, prenosi "Ekonomija onlajn". . Federiči je u intervjuu za Kljan Kosova istakao i da NATO dosledno podržava...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.