Kineski nevidljivi avion napravljen po F-117 oborenom u Srbiji?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski "nevidljivi avion" napravljen po F-117 oborenom u Srbiji?

BRISEL -

Kina je svoj "stelt" borbeni avion, koji su kineski zvaničnici nedavno prikazali, verovatno napravila pomoću saznanja do kojih je došla na osnovu delova američkog "nevidljivog" aviona F-117, oborenog iznad Srbije za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, javila je danas agencija AP.

Balkanski vojni zvaničnici i drugi stručnjaci rekli su toj agenciji da je vrlo verovatno da su Kinezi uspeli da naprave taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << avion visoke tehnologije na osnovu analize delova oborene američke letelice koje su kupovali od srpskih seljaka sa područja Buđanovaca, gde je "stelt" oboren 27. marta 1999.

Novi kineski borbeni avion "čengdu" J-20, koga je veoma teško detektovati na radaru, a koji bi mogao ozbiljno da ugrozi američku dominaciju u domenu vazduhoplovne industrije, imao je prvi let 11. januara.

Prvi oboreni

Američki F-117 "najthok" je prvi "stelt" borbeni avion na svetu, a letelica koja je oborena tokom NATO bombardovanja Srbije, prvi je avion takve vrste koji je ikada pogođen.

Pentagon veruje da je za obaranje "nevidljivog" avion zaslužna kombinacija dobre taktike i čiste sreće.

Pilot se tom prilikom katapultirao i spasao, a olupine letelice su se rasule po širokom području poljoprivrednih dobara.

Seljaci su kao suvenire skupljali delove aviona, od kojih su neki bili veličine manjeg automobila.

"U to vreme, prema našim obaveštajnim podacima, kineski agenti su išli po toj oblasti i kupovali delove aviona od lokalnih poljoprivrednika", izjavio je šef hrvatskog generalštaba tokom NATO bombardovanja Srbije admiral Davor Domazet-Lošo.

"Verujemo da su Kinezi iskoristili te materijale da bi stekli uvid u tajnu stelt tehnologiju i onda ih napravili", rekao je Domazet-Lošo u telefonskom intervjuu za AP.

Jedan neimenovani vojni zvaničnik Srbije potvrdio je da su delove olupine aviona uzeli kolekcionari suvenira i da su neki od njih završili "u rukama stranih vojnih atašea".

Na vrhu "liste želja"

Delovi oborenog aviona F-117 nalaze se i u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva, a zamenik direktora tog muzeja Zoran Milićević ne zna šta se desilo sa ostatkom letelice.

"Mnoge delegacije su nas ranije posećivale, uključujući Kineze, Ruse i Americkance, ali niko nije pokazao interesovanje da uzme bilo koji deo aviona", rekao je Milićević.

Vojni konsultant Zoran Kusovac izjavio je da je režim Slobodana Miloševića uobičajeno delio zaplenjenu opremu zapadnih zemalja sa kineskim i ruskim saveznicima.

"Uništeni F-117 je na vrhu liste želja i Rusa i Kineza", rekao je Kusovac.

Zapadne diplomate su tvrdile da je Kina u vreme bombardovanja SR Jugoslavije imala obaveštajnu ispostavu u svojoj ambasadi u Beogradu, koja je tokom bombardovanja greškom bila meta napada snaga NATO, u kojem su poginule tri osobe, podsetio je AP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.