Izvor: RTS, 04.Jul.2022, 05:56

Jačanje saradnje NATO-a i zemalja istočne Azije – Poljska pred kupovinom oružja od Južne Koreje

Produbljivanje vojnih veza zemalja Azijsko-pacifičkog regiona sa NATO-om podrazumeva i velike prodaje naoružanja. Poljska, koja aktivno vojno podržava Ukrajinu namerava da izdvoji stotine miliona dolara za južnokorejsko naoružanje, javljaju mediji u Istočnoj Aziji.
Zemlje Azijsko-pacifičkog regiona Republika Koreja, Japan, Australija i Novi Zeland prisustvovale su sastanku šefova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << država članica NATO-a u Madridu krajem prošlog meseca kako bi usaglasile svoje delovanje u odnosu na Rusiju i dalje razvile, odnosno, učvrstile vojne veze sa državama Severne Amerike i Zapadne Evrope kako bi koordinisanim nastupom osujetile širenje vojnopolitičkog uticaja Narodne Republike Kine u najvećem svetskom okeanu Pacifiku i morima na njegovoj periferiji.

Jačanje veza sa NATO-om podrazumeva zajedničku obuku, vojne vežbe i pomorske i vazdušne patrole, razmenu informacija, tehnologija i osoblja, ali i prodaju naoružanja.
Uglavnom nezapaženo u većim svetskim medijima prošli su razgovori predsednika Republike Koreje Jun Suk Jola i Poljske Andžeja Dude tokom trajanja NATO samita u Španiji.
Poljska je, piše japanski časopis Azija Nikei, treći po veličini snabdevač oružjem Ukrajine, iza SAD i Velike Britanije, te je izrazila želju da kupi mitraljeze, artiljeriju i tenkove južnokorejske proizvodnje kako bi popunila rupe prouzrokovane ustupanjem sopstvenih sredstava vladi u Kijevu. 
Zapravo, vodeći listovi u Seulu izveštavaju da je veliki ugovor o prodaji južnokorejskog oružja pred potpisivanjem.

Oni ističu da je poljska delegacija, s ministrom odbrane Marijušom Blaščakom na čelu, prilikom posete dalekoistočnoj zemlji krajem maja izvršila inspekciju ne samo domaćeg tenka "K-2 crni panter" i samohodne haubice kalibra 155 mm "K-9 grom", već i lakog borbenog aviona "FA-50", te domaćinima prenela želju da u sastav poljskog vazduhoplovstva uvrsti čak 48 letelica tog tipa, što bi, procenjuje se, koštalo oko milijardu i po dolara. 
Interesantno je da pojedini poljski mediji izražavaju nemalo čuđenje time, s obzirom da vazduhoplovstvo njihove zemlje kao laki trenažno-borbeni avion koristi italijanski "Leonardo M-346" koji spada u sličnu kategoriju s pomenutom južnokorejskom letelicom, za okosnicu svojih udarnih snaga ima američki "F-16", te je već najavilo nabavku 32 višenamenske letelice pete generacije "F-35" za astronomskih 4,6 milijardi dolara.
I dok neki poljski novinari spekulišu da bi južnokorejski avion mogao da posluži da odmeni stare aparate "MiG-29" koji bi bili ustupljeni Ukrajini, moguće je i da se pominjanjem lakih južnokorejskih letelica vrši pritisak na italijanskog proizvođača da ubrza isporuke ili umanji cenu. 

Za one koji vole da vesti čitaju između redova ne bi bilo iznenađenje, da umesto popune poljskih jedinica i skladišta, južnokorejsko oružje i oruđe dospe na front u Ukrajini, ukoliko se sukob tamo oduži.
Inače, Varšava i Seul uživaju dobre političke i ekonomske odnose. Južnokorejski izvoz u Poljsku već četvrt veka raste po desetak posto godišnje i u 2020. je iznosio blizu šest milijardi američkih dolara.
Iste godine Varšava je u Južnu Koreju isporučila proizvode i usluge vredne oko 630 miliona zelenih novčanica. Seul nastoji i da se probije na tržište Poljske, ali i susedne Češke Republike, kao snabdevač opreme za nuklearne centrale.
Republika Koreja je u pet godina od 2016. do 2021. bila osmi najveći izvoznik naoružanja u svetu i ima ambiciju da u bliskoj budućnosti uđe među prvih tri ili četiri, piše dnevnik Koreja tajms, zbog čega sada aktivno radi na prezentaciji potencijala svoje vojne industrije i planira velike isporuke zemljama poput Australije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata.   

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.