Stoltenberg Makedoniji: Šansa jednom u životu, promenite ime pa u NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg Makedoniji: Šansa jednom u životu, promenite ime pa u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da Makedonija može da se priključi toj vojnoj alijansi samo ako birači na referendumu podrže promenu imena zemlje.

"Ovo je šansa jednom u životu. Ne postoji mogućnost da se pridružite NATO-u bez sporazuma o imenu", rekao je Stoltenberg novinarima u Skoplju, prenosi AP.

Verovati u suprotno predstavlja "apsolutnu i potpunu iluziju", dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je on.

Stoltenberg se sastao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom kako bi izrazio podršku njegovoj kampanji za promenu imena Makedonija u Severna Makedonija na referendumu 30. septembra.

Zaev je pozivajući se na rezultate najnovijih anketa javnog mnjenja, rekao da je uveren u pobedu na referendumu.

Stoltenberg je takođe zajedno s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom prisustvovao vojnoj vežbi u kasarni "Ilinden", prenela je agencija MIA.

"Vaša zemlja ima dobro obučene vojnike koji su pripremljeni za učestvovanje u složenim operacijama. Pripadnici vaše vojske učestvuju u vojnoj misiji predvođenoj NATO-om u Avganistanu, Iraku i u drugim zemljama, što pokazuje da imate vojsku koja doprinosi međunarodnoj bezbednosti", rekao je Stoltenberg.

Šekerinska je rekla da je 4.000 makedonskih vojnika učestvovalo do sada u različitim misijama NATO-a.

Referendum u Makedoniji biće održan 30. septembra kada će građani moći da se izjasne da li prihvataju sporazum Skoplja i Atine prema kome bi se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Severna Makedonija.

Tramp Ivanovu: Dogovor otvara put Makedoniji ka NATO i EU

Američki predsednik Donald Tramp preneo je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu da dogovor sa Grčkom o imenu otvara Skoplju put za članstvo u NATO i Evropskoj uniji.

Tramp je u čestitki Ivanovu, povodom Dana nezavisnosti 8. septembra, rekao da je taj dogovor istorijski jer je rešio dugotrajni spor sa Grčkom, te da Makedonija ove godine ima mnogo razloga da bude ponosna.

"Sporazum i članstvo Makedonije u NATO će ojačati sigurnost, stabilnost i prosperitet u celom regionu. SAD su spremne da podrže Makedoniju naročito u pogledu predstojećih razgovora o vašem članstvu u NATO", naveo je Tramp u čestitki, koju je objavila Ambasada SAD u Skoplju, prenosi NATO.

Ivanov: NATO i EU nisu alibi za loš sporazum

Verujem da su Evropska unija i NATO pravo mesto za Makedoniju i nastaviću da podržavam naše strateške ciljeve, međutim, EU i NATO ne treba ni na koji način da budu alibi za loš sporazum, izjavio je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Ivanov je rekao Stoltenbergu da je Makedonija ispunila kriterijume za članstvo u NATO 2008. godine i da je zemlja aktivno doprinosila međunarodnim misijama od tada, zaslužujući mesto u NATO bez dodatnih uslova, navedeno iz predsedničke kancelarije, prenela je MIA.

Prema njegovim rečima, Makedonija je snažno usmerena promovisanju mira i stabilnosti, doprinoseći bezbednosti u regionu i širem području, demonstrirajući da je kredibilni i strateški partner i saveznik NATO.

Ivanov je dodao da održavanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu treba da bude kolektivni interes.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IVANOV: NATO i EU ne smeju da budu alibi za loš sporazum

Izvor: Kurir, 06.Sep.2018

Verujem da su Evropska unija i NATO pravo mesto za Makedoniju i nastaviću da podržavam naše strateške ciljeve, međutim, EU i NATO ne treba ni na koji način da budu alibi za loš sporazum, izjavio je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Nastavak na Kurir...

"NATO i EU nisu alibi za loš sporazum"

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2018

Verujem da su Evropska unija i NATO pravo mesto za Makedoniju i nastaviću da podržavam naše strateške ciljeve, ali EU i NATO ne treba ni na koji način da budu alibi za loš sporazum, izjavio je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom...Ivanov...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.