HRVATSKA IZNENADILA! Ko najviše, a ko najmanje izdvaja za vojsku od članica NATO-a na prostoru EU?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2022, 16:55

HRVATSKA IZNENADILA! Ko najviše, a ko najmanje izdvaja za vojsku od članica NATO-a na prostoru EU?

Od 2014. godine udeo izdataka za odbranu u ukupnim državnim rashodima, neznatno se povećao

Prema podacima, Hrvatska za odbranu izdvaja manje od evropskog proseka od 1,2 odsto BDP-a, dok najviše izdvaja Estonija - čak 2,1 odsto. Obaveza članica NATO saveza je izdvajanje minimalno 2 odsto svog BDP-a za odbranu, a taj je uslov od članica EU, a koje su ujedno i članice NATO-a, uglavnom.

Ove obaveze >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ispunjavaju jedino Estonija i Grčka. U 2019. godini opšti državni rashodi država članica Evropske unije za odbranu iznosili su 168,5 milijardi evra što predstavlja 2,6 odsto ukupnih rashoda opšte države. To je ekvivalent 1,2 odsto BDP-a.

Od 2014. godine udeo izdataka za odbranu u ukupnim državnim rashodima neznatno se povećao dok je postotak BDP-a ostao stabilan na 1,2 odsto BDP-a. O tome ko najviše izdvaja za vojsku u Evropskoj uniji saznajte u odličnom video klipu ispod.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.