Gruško: Svet se suočava sa pokušajima stvaranja nove gvozdene zavese u Evropi

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruško: Svet se suočava sa pokušajima stvaranja nove gvozdene zavese u Evropi

Svet se suočava sa pokušajima stvaranja nove gvozdene zavese u Evropi, smatra zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, prenose RIA Novosti.

"Ovo će imati „izuzetno negativne posledice za sve države bez izuzetka“, rekao je on govoreći na 15. Flagmanskoj konferenciji Asocijacije evropskog biznisa u Rusiji.


On je dodao da se na Zapadu „formirala priča“ o Rusiji koja nema nikakve veze sa stvarnošću i koja se mora prevazići.


Vojne aktivnosti NATO-a na granicama Rusije diplomata je nazvao „bačenim novcem“ i odvraćanjem od drugih zadataka koji moraju da se reše u oblasti bezbednosti.


„Mora se konstatovati da Evropska unija za proteklih deset godina nije uspela da pronađe zlatnu sredinu u odnosima sa našom zemljom“, zaključio je Gruško.


Odnosi Rusije i Zapada


Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Rusija je preduzela recipročne mere i povela politiku zamene uvoza, a više puta je optužbe protiv sebe nazivala neosnovanim.


Krajem maja Vladimir Putin je pozvao zapadne zemlje da u odnosima sa Rusijom ne prelaze „crvenu liniju“.


Konkretno, predsednik Rusije je istakao da se interesi Moskve moraju poštovati i izrazio bojazan da širenje Severnoatlantskog saveza može da predstavlja pretnju za Rusiju.


Šef države je istakao da zapadne zemlje optužuju Rusiju za „sve smrtne grehe“ i da to, po njegovom mišljenju, nanosi štetu međunarodnim odnosima.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.