Goran Raičević - Vrhunski sportista na Đurđevdan 1999 dao život za slobodu otadžbine

Izvor: KMnovine.com, 09.Maj.2020, 17:37

Goran Raičević - Vrhunski sportista na Đurđevdan 1999 dao život za slobodu otadžbine

Na Đurđevdan, 1999. godine, kao pripadnik vojske Jugoslavije, za vreme divljačke NATO agresije i rata sa Šiptarima, poginuo je naš proslavljeni atletičar Goran Raičević.


   
Goran Raičević    


Iako je trebalo da u maju učestvuje na maratonu u Grčkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << , rešio je da obuče uniformu i pridruži se svojoj jedinici.


Baš na Đurđevdan, poginuo je od snajperskog hica albanskih trorista, i to u selu Kačikol, nedaleko od Prištine gde je svojevremeno i upoznao suprugu Jelenu, koja je takođe bila reprezentativka SR Jugoslavije u atletici.

Goran Raičević je rođen 26. juna 1963. godine u Kruševcu, a odrastao je u selu Strojinci, opština Brus, gde je živeo sve do početka studiranja.

Završio je Poljoprivredni fakultet, a atletikom je počeo da se bavi još 1975, kao učenik 5. razreda osnovne škole „Moša Pijade“ u Razbojni, kada je debitovao na krosu Politike.
Sportski karijeru je počeo u Atletskom klubu Crvena zvezda, a nastupao je još za Partizan, Soko Vrbas i Brus.

Raičević je u pet navrata bio prvak Belog krosa i šestostruki prvak krosa „Politike“. Od 1989. do 1992. godine bio je nepobediv na uličnim trkama. Višestruki je prvak Balkana.

POGLEDAJ VIDEO:



Posle pogibije od hica albanskih ekstremista iz terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova", sahranjen je u rodnom selu.

Sa suprugom Jelenom dobio je blizance. "Katarina je završila masters iz ekonomije u Engleskoj, a Nikola je doktorand na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Oboje su sportisti Katarina odbojkašica, a Nikola atletičar", podseća Sportski žurnal, a uz to dodaje i reči sa oproštaja od bližnjih pri odlasku u vojsku tokom NATO agresije:
"Kako da ne odem, šta će mi reći rodbina, komšije, prijatelji... I otišao je u legendu, u nezaborav".

Samo četrdesetak dana posle poslednje trke, u Nišu, sahranjen je u opremi koju je najviše voleo - opremi svoje zemlje.

Na spomeniku iznad njegovog groba piše: "Bio si šampion velikog, iskrenog i toplog srca. Tvoje pobede i plemenita dela čuvaće te od zaborava a mi ćemo te nosisti u srcu za sva vremena".

U čast Gorana Raičevića, opština Brus svake godine organizuje atletski memorijal.



PROČITAJTE JOŠ: 
Potresno svedočenje: Albanci mi oca živog zapalili - KM NovinePotresno svedočenje: Albanci mi oca živog zapalili #Kosovo #Metohija #Srbija #17mart Kako je dane bombardovanja 1999. i pogrom 2004. zabeležila i opisala u dnevniku trinaestogodišnja devojčica. Prvi komšija u Kosovu Polju zverski ubio Zlatibora Trajkovića, samo zato što je Srbin.

PROČITAJTE JOŠ: 
Srpski vitezovi, braća Orelj (1974 - 1994): Rođeni i poginuli u istom danu - KM NovineSamo onaj ko ima blizance može da razume tu sudbinsku, doživotnu vezanosti braće rođenog istog dana i sata. A ovi blizanci, srpski junaci, su ne samo rođeni, već su i poginuli istog dana (29. oktobra), sata i minuta.

PROČITAJTE JOŠ:  Lozanka Radoičić: Sine moj, država će podići spomenik pod nazivom vama sa Košara a izgledom vašim ubicama... - KM NovineLozanka Radoičić: Sine moj, država će podići spomenik pod nazivom vama sa Košara a izgledom vašim ubicama... "A da, spremaju da podignu spomenik vama koji ste pali na Košarama. Spomenik koji je posvećen vama samo u nazivu. Zapravo kako izgleda to je spomenik onima koji su vas svo vreme ubijali".






KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.