Gerasimov i predstavnik NATO-a razgovarali o merama sprečavanja međusobnih incidenata

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2019, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gerasimov i predstavnik NATO-a razgovarali o merama sprečavanja međusobnih incidenata

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov i šef Vojnog komiteta NATO-a Stjuart Pič na sastanku u Bakuu razgovarali su o merama za sprečavanje incidenata na kontakt linijama Rusija-NATO, kao i o izgledima za nastavak dijaloga vojnih stručnjaka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Vojni načelnici su razmenili mišljenja o situaciji u sferi evropske bezbednosti i mogućim merama za sprečavanje incidenata na kontakt liniji Rusija-NATO, uključujući i izglede za nastavak dijaloga između vojnih stručnjaka. Oni su razgovarali i o situaciji u kriznim regionima“, saopšteno je iz Ministarstva. Kako se navodi, to je prvi sastanak Gerasimova sa Pičom, koji je u junu preuzeo dužnosti predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a. Pič je u januaru spominjao Rusiju u kontekstu glavnih izazova NATO-a. Rusko vojno rukovodstvo ranije je više puta saopštavalo da vojna aktivnost NATO-a kod ruskih granica prouzrokuje napetost. „NATO nastavlja da širi svoj borbeni potencijal i vojnu aktivnost u Evropi. Jača svoje vojno prisustvo, raspoređuje dodatne vojne kontingente i ofanzivno naoružanje. Pored sistema PRO koji je raspoređen u Rumuniji, Amerika postavlja takav sistem i u Poljskoj. Redovno se održavaju vojne vežbe i modernizuje se infrastruktura morskih luka, aerodroma i drugih vojnih objekata u zemljama Alijanse. Značajno se povećao intenzitet obaveštajnih aktivnosti“, rekao je u oktobru ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.