Izvor: Blic, 13.Jan.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardijan: Dodik stvara PLAĆENIČKU PARAVOJSKU koju regrutuje u SRPSKOM PODZEMLJU, a obučavaju ih RUSI U NIŠU

Plaćenici obučeni od strane Rusa pomažu formiranje paravojne jedinice za podršku srpskih separatističkih lidera u Bosni, preneo je "Gardijan". pozivajući se na sarajevski list "Žurnal njuz". Tu informaciju je, prenosi dalje britanski list, potvrdio i ministar bezbednosti Bosne, a "stiže u vreme kada je Zapad zabrinut zbog ruskih napora da destabilizuju Balkan i zaustave priključivanje regiona NATO paktu".

"U utorak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Milorad Dodik, vatreni lider bosanskih Srba, održao vojnu paradu u Banja Luci, uprkos odluci Ustavnog suda. "Žurnal" piše da se milicija pod nazivom "Srpska čast", koja je prošla obuku u ruskom humanitarnom centru u Nišu u Srbiji, priprema da uspostavi paravojnu grupu koja bi bila korišćena protiv Dodikovih protivnika", piše Gardijan.

List dodaje i da je sarajevski "Žurnal" objavio fotografije ove milicije na ulicama Banja Luke, na kojima se poziraju u crnim duksericama i sa borbenom opremom. Sarajevski list objavio je i da je jedan od lidera te milicije Srbin Bojan Stojanović, navodno paravojnik koji je prošao obuku u Moskvi i kojem je ruski general Valerij Kalijakin dodelio medalju.

- Svesni smo ovoga već duže vreme i prikupili smo dosta informacija o tome - rekao je ministar bezbednosti Dragan Mektić, preneo je "Gardijan", i dodao da ne može da iznosi detalje.

Kako se navodi u izveštaju britanskog lista koji prenosi bosanski medij, ova grupa regrutuje članove u srpskom podzemlju kako bi formirala jedinicu lojalnu Dodiku. List se poziva na procurele dokumente tajne službe, u kojima se navodi da su saradnici Dodika raspravljali o ciljevima sa liderima nove jedinice, među kojima se navodi i "moguća intervencija ako opozicija pokuša da opstriše funkcionisanje autoriteta".

"Gardijan" piše i da je Stojković na svom Instagram profilu okačio sliku Vladimira Putina ispod koje je napisao "Za takvog predsednika vredi dati život", dok je ispod slike Dodika dodao "Niko ne može da nas povredi, jači smo od sudbine".

Britanski list ističe da se paravojska u Bosni pojavila 15 meseci nakon što se ruska tajna služba umešala pokušaj prevrata u Crnoj Gori i navodno planirali atentat na crnogorskog lidera DPS Mila Đukanovića, u pokušaju da spreči ulazak zemlje u NATO.

"Vlada Bosne takođe radi na ulasku u NATO, ali otpor Republike Srpske pod Dodikom koči proces", navodi "Gardijan".

- Ovo je deo veće promene u međunarodnom poretku, počevši sa Gruzijom, Sirijom, Ukrajinom i mešanjem u američke izbore. Rusi su odlučili da iskoriste svoj uticaj na Balkanu da bi postigli rezultat koji žele, kraj Dejtona i stvaranje srpske države - rekao je Ruf Bajrović, bivši ministar ekonomije BiH.

Dodik: Izuzetno opasno izveštavanje

Kabinet predsednika Republike Srpske odbacio je tvrdnje koje su pojavile na pojedinim portalima da "Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice".

Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predvidjene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih gradjana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da "predsednik Republike Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice" su izuzetno opasne i nisu u funkciji informisanja gradjana, saopšteno je iz kabineta predsednika RS.

"Da je to tako svedoči i činjenica da se autor spornog teksta nije pozvao ni na jednu proverljivu činjenicu koja bi ukazivala na tačnost njegovih navoda o formiranju takvih jedinica u Republici Srpskoj", ističe se u saopštenju koje prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

GARDIJAN: Dodik stvara plaćeničku vojsku koju obučavaju Rusi

Izvor: Kurir, 13.Jan.2018

Plaćenici obučeni od strane Rusa pomažu formiranje paravojne jedinice za podršku srpskih separatističkih lidera u Bosni, preneo je Gardijan, pozivajući se na sarajevski list Žurnal njuz.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.