Elegantno  Srbija zaobilazi NATO, ali ide gde je NATO

Izvor: B92, 27.Sep.2017, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Elegantno " Srbija zaobilazi NATO, ali ide gde je NATO"

Analitičar Aleksandar Radić ocenio je da kada je reč o ulasku Srbije u borbenu grupu Evropske unije Helbrok nema novine u političkom pogledu.

On je dodao da Srbija već izvesno vreme šalje svoje snage u međunarodne misije, posebno ako su u njima zemlje EU čija članica pokušava da postane.

Srbija je postala deo borbene grupe Evropske unije Helbrok (HELBROC) koju čine Rumunija, Bugarska, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kipar, Grčka i Ukrajina.

"To je politički prihvatljivo postupanje u skladu sa opredeljenjem Srbije da bude članica EU. Ne možete da budete u EU, a da nemate zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku", rekao je Radić agenciji Beta.

On je kazao da je namera Srbije da učestvuje u što više aktivnosti kako bi se približila EU i da je ulazak u borbenu grupu EU Helbrok "elegantno rešenje da se uđe u jednu aktivnost više u kojoj su partnerske zemlje, a nema pominjanja tako omražene skraćenice u srpskom javnom mnjenju NATO".

"Kroz ovakav model se pronalazi međurešenje. Zaobići direktne NATO aktivnosti, ali ići tamo gde je i NATO. Srbija nastoji da angažovanjem svoje vojske stvori reference zemlje koja ima partnerske odnose sa Zapadom. Sve što nema direktan naziv NATO za Srbiju je prihvatljivo", rekao je Radić.

Notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o osnivanju Helbroka potpisao je danas u Atini načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, tokom posete ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Učešće naše vojske će biti na nivou jednog voda Vojne policije do pet štabnih oficira i naravno predstavnika kancelarije za civilno-vojnu saradnju, a naše učešće će biti operativno do 2020. godine", rekao je Vulin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.