Eksperti: Rusija poriče zločin u Srebrenici

Izvor: VOA, 09.Jul.2015, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti: Rusija poriče zločin u Srebrenici

Povodom 20. godišnjice masovnog zločina u Srebrenici, u kojem je ubijeno više od 8.000 muslimana, u Glasu Amerike je održana panel diskusija, u kojoj su učestvovali Stiven Rep, američki ambasador za pitanja ratnih zločina, Kurt Volker, bivši ambasador SAD pri NATO-u, Danijel Server, visoki saradnik Centra za transatlantske odnose na univerzitetu Džons Hopkins i Tanja Domi sa njujorškog univerziteta Kolumbija.

Panelisti su se, pored ostalog, osvrnuli na pouke tog zločina >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << na planu međunarodnog prava, kao i na politički i ekonomski život u Bosni i Hercegovini, koji je - kako je primećeno - dve decenije kasnije i dalje u “zamrznutom stanju”.

Panelisti su tokom diskusije takođe komentarisali današnji veto Rusije na britansku rezoluciju u Savetu bezbednosti, u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici.

Bivši ambasador Kurt Volker je rekao da je važno eksponirati one koji negiraju razmere zločina u Srebrenici:

“Samo zato što je neko stavio veto na rezoluciju ne znači da ona nije vredela i da nije trebalo da bude predložena. Smatram da je važno što je ta inicijativa pokrenuta. Važno je i eksponirati one koji stavljaju veto na nju."

Ambasador Rep je istakao da je Rusija stavljala veto i na druge rezolucije, posebno u vezi kršenja međunarodnog prava o čovečnosti u Siriji:

„Imali smo sličnu situaciju prošle godine  kada su Sjedinjene Države podržale francusku rezoluciju, a koju je podržalo još 13 zemalja, u kojoj je traženo da situacija u Siriji bude upućena Međunarodnom krivičnom sudu. Rusija i Kina su tada stavile svoj veto. Rusija je stavljala veto i na druge sankcije protiv Asadovog režima."

Rep je rekao da je važno obezbediti konsenzus, ukazujući da kada je reč o principjelnim pitanjima, odnosno o karakteru zločina kao što je bio u Srebrenici :

"Zamenjivanje reči genocid sa nekim drugim terminom svakako ne bi mogao da izrazi dužnu poštu prema žrtvama tog zločina."

Rep je dodao da se time  takođe omalovažava autoritet institucija uspostavljenih za postizanje pravde

"Bilo je potrebno predložiti rezoluciju, dok je Rusija pokazala da poriče  zločin koji se pre 20 godina dogodio u Srebrenici.“

Danijel Server smatra da bez obzira na termin zločin ostaje zločin:

„Shvatam da u ovom kontekstu reč genocid ima važno političko značenje. Međutim, nema ničeg lepog u pojmu masovnog zločina, što se sigurno desilo u Srebrenci.“
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.