Ekspedicija na najviši vrh Evrope u čast poginulih na Košarama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspedicija na najviši vrh Evrope u čast poginulih na Košarama

Pod sloganom "Za heroje do neba i nazad" iz Pančeva prema Rusiji krenuo je desetočlani tim koji će realizovati uspon na Elbrus najviši vrh Evrope. Ekspedicija je organizovana u čast poginulih pripadnika 72. specijalne brigade u godini kada se obeležavaju dve decenije od NATO agresije.

Desetočlanu ekspediciju organizovanu u čast poginulih na Košarama i svim borbama na Kosovu i Metohiji čine veterani iz Udruženja prijatelja 72 specijalne brigade i dvojica aktivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripadnika ove jedinice. Među njima je i Gligor Škripan sin oficira poginulog na Kosovu 1999 godine.

"Za mene posebno ovo ima težinu jer na ovaj način sa celom ekipom koja učestvuje ćemo obeležiti njihove žrtve, a takođe podsetiti se i na ostale ljude koji su dali život za ovu zemlju", kaže Gligor Škripan.

Članovi tima poneli su i pano na kome je 24 šoginulih pripadnika 72. specijalne brigade, elitne jedinice Vojske Srbije.

Pukovnik u penziji Miodrag Kapor, predsednik Udruženja prijatelji 72. specijalne brigade ističe: "Na Kosovu i Metohiji je poginulo 11 od ukupno 24 pripadnika Specijalne brigade, ali smo mi odlučili da svi budu na ovom panou koji ćemo podići na najviši vrh Rusije i Evrope - 5.642 metra.“

Za ovu ekspediciju pripremali su se skoro 4 meseca na Kopaoniku i Rtnju. Kažu da su spremni za teške uslove i veliku visinu.

Ispraćaju u centru Pančeva prisustvovao je i pukovnik Duško Šljivančanin iz Ministarstva odbrane koje je podržalo ovu akciju.

“Da se ne zaborave naši pali drugovi jer njima pripada slava i njih ne smemo da zaboravimo. Ili kako kaže sveti Nikolaj Velimirović "Slava pripada mučenicima, a ne dželatima“, napominje pukovnik Duško Šljivančanin.

Ekspedicija će trajati 10 dana. Njeni članovi otputovali su do Istanbula odakle idu u Rusiju, a uspon na vrh Elbrusa planiran je za 17 juli.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.