Džoana: Zapadni Balkan važan deo bezbednosnih interesa NATO-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Feb.2020, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džoana: Zapadni Balkan važan deo bezbednosnih interesa NATO-a

Zapadni Balkan i dalje predstavlja važan de bezbednosnih interesa za NATO i za Evropsku uniju (EU), izjavio je danas za Radio slobodna Evropa (RSE) zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana.

"Radujemo se prijemu Severne Makedonije kao naše 30. saveznice. Radujemo se završnoj proceduri ratifikacije u nacionalnom parlamentu jedne od zemalja saveznica. Već smo pripremili jarbol i očekujemo lepu ceremoniju podizanja zastave naše nove saveznice", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je Džoana za rumunski servis RSE.

"NATO je danas prisutan na Kosovu, već smo poželeli dobrodošlicu Crnoj Gori kao novoj saveznici, pre toga smo naravno imali Sloveniju, a zatim i Hrvatsku. Albanija je važna saveznica u regionu", rekao je Džoana.

"Tako da je jasno da je pod broj jedan, pristupanje Severne Makedonije, ostvareno kroz politiku otvorenih vrata - realno i kredibilno. Pod broj dva, Zapadni Balkan ostaje oblast interesa za evroatlantsku zajednicu, za NATO i za Evropsku uniju", naveo je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Na pitanje da li zabrinjava blizak odnos koji Srbija ima sa Moskvom i Pekingom, Džoana je odgovorio da se "veoma pažljivo prati prisustvo i uticaj drugih globalnih igrača u regionu, uključujući i u Srbiji".

"Već vidimo da je velika većina zemalja Balkana deo evroatlantskih struktura i nadamo se da će to imati pozitivan uticaj i na Srbiju, na njene politike i blagostanje njenih građna", rekao je Džoana i dodao da "Srbija ostaje značajan igrač u regionu Balkana i to je neosporno".

"Takođe, što se tiče NATO-a, Srbija je partner, mi sarađujemo sa Srbijom, ali naravno tu postoje ograničenja u želji da odnosi budu bliži iz razloga koji su očigledni. Zato verujemo da je konstruktivna saradnja sa Srbijom dobra politika, takođe radujemo se pristupnim pregovorima Evropske unije sa Srbijom i ostalim državama koje još uvek nisu članice EU", naveo je zamenik generalnog sekretara NATO-a.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.