„Danas se članice NATO-a suočavaju sa nedostatkom vojne mobilnosti“

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2018, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Danas se članice NATO-a suočavaju sa nedostatkom vojne mobilnosti“

U slučaju sukoba sa Rusijom, evropske zemlje-učesnice NATO-a će se suočiti sa ozbiljnim problemima u transportu vojne tehnike i kontingenta, smatra načelnik Međunarodnog vojnog štaba Saveza, general-pukovnik Jan Bruks.
„Rekao bih da sa vojnog stanovišta prebacivanje trupa nije dovoljno brzo“, istakao je Bruks, prenosi „Difens njuz“. Danas se članice NATO-a suočavaju sa nedostatkom „vojne mobilnosti“ u prebacivanju vojnika i tehnike na potencijalni Istočni front, navodi se u članku. Prema rečima predstavnika alijanse, ostalo je puno posla u toj oblasti. Kao prvo, neophodno je rešiti logističke probleme: „pronaći puteve koji mogu da izdrže težinu vojne tehnike, povećati nosivost ključnih luka ili remontovati zastarele pruge“. Kao drugo, zemlje-učesnice u bloku moraju ranije da dobiju dozvolu od saveznika za prelazak njihovih granica i vazdušnog prostora. Kako je primetio načelnik vojnog štaba Evropske unije Es Pulkinen, pravna pitanja su delimično u rukama EU, delimično u nadležnosti država-članica organizacije. U ovom trenutku ovi problemi ostaju nerešeni i ne čini se skoro ništa kako bi se oni rešili. Kako bi postojala mogućnost da se barem nekako „suprotstavi Rusiji“ u slučaju mogućeg vojnog sukoba, treba uraditi ogroman posao, naglasio je general NATO-a.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.