Da li su sportisti najbolji ambasadori Srbije: Medaljama popravljaju naš imidž

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2018, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su sportisti najbolji ambasadori Srbije: Medaljama popravljaju naš imidž

Nedavni gest Nemanje Matića koji je, iz protesta zbog bombardovanja Srbije, odbio da na grudi okači cvet maka, simbol stradanja britanskih vojnika ne samo u Prvom svetskom ratu nego i u NATO misijama, još se prepričava među našim ljudima širom planete. To je samo jedan od brojnih primera kada su naši sportisti ponosno isticali ko su i odakle, bez obzira na to što je godinama Srbija ocrnjena u većini medija, pre svega zapadnim.

Mnogi su medijski prostor posle ličnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ili reprezentativnih uspeha koristili da istaknu da su Srbija i Srbi mnogo drugačiji, nego što je uobičajena slika o nama. Čitaoci "Vesti" u Evropi i Kanadi nepodeljenog su mišljenja da naši sportisti svetu šalju najlepšu sliku o svojoj otadžbini.

- Naši sportisti jesu naši najbolji ambasadori. Oni Srbiju na najbolji način predstavljaju u celoj Evropi i svetu. Srbija je zemlja brojnih talenata i to naši sportisti na najbolji način iznose u svet. Sa svakom medaljom koju osvoje oni na izvestan način popravljaju imidž naše zemlje u svetu. Svojim uspesima i primernim ponašanjem oni na najbolji način predstavljaju srpski narod širom sveta.

- Srbija je svetu uvek bila poznata po vrhunskim sportistima, uglavnom u ekipnim sportovima. Tu pre svega mislim na košarku, odbojku, vaterpolo i fudbal, ali pojavom Novaka Đokovića dobili smo pravog sportskog ambasadora i u individualnom sportu. Nekako sa pojavom Đokovića u svetu tenisa, kao da su se otvorila vrata našim košarkašima u NBA, gde smo ranijih godina imali jednog ili dva predstavnika u najjačem košarkaškom takmičenju.

Prethodnih nekoliko godina došli su u NBA Jokić, Marjanović, Bogdanović, Bjelica i Miloš Teodosić i u svojim timovima imaju zapaženu ulogu. Takođe, uspesi FK Crvena Zvezda u Ligi šampiona ove godine, mogli bi da izazovu pravo otimanje najvećih evropskih klubova za naklonost zvezdinih mladića. I pobeda protiv favorizovanog Liverpula u najelitnijem fudbalskom takmičenju uzrokovala je zainteresovanost za srpske igrače slično onome 80-ih i 90-ih godina prošlog veka.

- Generalno gledano sportisti su naši najbolji ambasadori jer prezentuju zemlju u veoma pozitivnom smislu. Osim što reprezentuju Srbiju na raznim sportskim manifestacijama širom sveta. Oni takođe stvaraju mogućnost održavanja sportskih događaja svetskih razmera i u samoj Srbiji. Time naša zemlja podiže svoj rejting i kredibilitet u svetu.

Ono što je veoma bitno je da se takođe time popravlja davno iskrivljena slika o srpskom narodu koju su zarad svojih interesa napravile Sjedinjene Američke Države sa vodećim članicama Evropske unije koje se danas predstavljaju kao kvazi prijatelji Srbije.

A na kraju ti sportisti jesu i treba da budu uzor mladima u Srbiji, a ne nekakve starlete i razne devijantne osobe iz rijalitija, koje su najniži talog društvenog života u Srbiji.

- Defintivno jesu, zato što sportisti u kolektivnim sportovima svojom igrom pokazuju da smo mi sportska nacija i miroljubiv narod, a ne neki divljaci kako nas predstavljaju ovi što nas mrze. Trenutno je fudbal naš prvi ambasador. Nekada je bio rukomet, ali je već neko vreme spao na niske grane. Pored fudbala vaterpolisti, košarkaši i odbojkaši nas takođe dobro reprezentuju, a u pojedinačnom sportu Novak Đoković je neprevaziđeni ambasador Srbije koji nam je osvetlao obraz u svakom pogledu.

- Sportisti jesu najbolji ambasadori naše zemlje. Na njih možemo biti samo ponosni. Oni se primerno, za razliku od političara, ponašaju gde god da su. Na pravi način predstavljaju našu zemlju, ne lažu nas, već nas nagrađuju svojim uspesima. Najbolje je kada je naša zemlja poznata po uspesima sportista, a ne po negativnim stvarima

- Na našim prostorima su se uvek rađali talentovani sportisti koji su uz dobar i stručan rad trenera brzo postizali velike uspehe kako u pojedinačnom tako i u ekipnom sportu. Koliko se samo ovih dana ponosimo na Novaka Đokovića i koliko su samo vaterpolisti, košarkaši, odbojkaši, rukometaši i ostali sportisti velikih uspeha ostvarili i samim tim na najveličanstveniji način skrenuli pažnju na sebe i svoju zemlju.

- U svakom slučaju sportisti su najbolji ambasadori svoje države. Uzimam za primer Novaka Đokovića, koji je vrhunski sportista što po rezultatima vidi ceo svet. On je iz Srbije i zbog toga mi se čini da kod publike nema onaj prijem kao što to imaju slabiji igrači od njega, ali su iz nekih drugih država. U njegovom slučaju je jasno da nije dovoljno uvažavan koliko bi na njegovom mestu bio neki teniser iz druge države. Jednostavno, on od publike ne dobija ono što zaslužuje. Posebno je značajno da on u svojim izjavama za javnost nikada nije rekao nešto što bi bilo na štetu nekog drugog. On je i kao čovek veličina kome se mora odati priznanje. Novak Đoković je samo jedan primer koji govori da Srbija ima veliki sportski potencijal, ali i da ima u svetu onih koji bi to na svaki način da spreče. Drugi primer je reakcija fudbalera Nemanje Matića koji je odbio da nosi mak kao obeležje stogodišnjice završetka Velikog rata.

On je to obrazložio rečima da ga taj simbol podseća na strahote NATO bombardovanja Srbije kada je bio dečak od 12 godina. Za mene je ta njegova reakcija sasvim razumljiva, jer reč je o moralnim principima. On je čovek koji voli svoju zemlju, druge poštuje, ali ne zaboravlja posledice pakla koji su donele Srbiji i njenim stanovnicima zapadne sile. Sećam se šezdesetih godina prošlog veka u kojima je Milutin Šoškić, golman Partizana bio svetska zvezda. On je uz to bio i veliki čovek i humanitarac koji je pomagao srpskom narodu na Kosovu i Metohiji gde je jedno vreme živeo.

On nikada nije zaboravio taj narod tamo, pogotovo kada je bio u nevolji. Koliko je među sportistima toga vremena bila prisutna humanost i solidarnost govori i primer posle velikog zemljotresa u Skoplju. Na Stadionu JNA igrana je dobrotvorna utakmica između tadašnje reprezentacije Jugoslavije i izabranog tima Evrope. Sav prihod bio je namenjen saniranju posledica tog razornog potresa u Makedoniji. Ima takvih primera još, što potvrđuje da su sportisti humani, solidarni i da svojim primerom podstiču i druge ljude da čine dobra dela. To je za mene misija ambasadora.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.