„Crna Gora kao nekada najbliži saveznik Rusije danas dio neprijateljske vojne koalicije“

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2018, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Crna Gora kao nekada najbliži saveznik Rusije danas dio neprijateljske vojne koalicije“

Koordinator Mirovnog pokreta „Ne u rat, ne u NATO“ Igor Damjanović ocijenio je da zemlja koja pristupi NATO alijansi, pored formalnog suvereniteta koga gubi u svakom pogledu, ostaje i bez nacionalnog dostojanstva.


„Crnogorsko vojno prisustvo u NATO snagama beznačajno je sa vojne tačke gledišta, ali ima duboko simboličnu poruku da je  Crna Gora kao nekada najbliži saveznik Rusije danas dio neprijateljske vojne koalicije“, kazao je Damjanović za portal IN4S.


Izviđačko odjeljenje Vojske Crne Gore i jedan štabni oficir biće raspoređeni u NATO misiji u Letoniji, odnosno na granicu sa Rusijom.


„Ruski dobrovoljci ratovali su tokom oslobodilačkih ratova 1876-78. u Crnoj Gori, naši preci revanširali su im se učešćem u Rusko-japanskom ratu 1906,  a presudan doprinos u našem oslobođenju od nacizma dali su vojnici sovjetske Crvene armije. Poslije hiljada poginulih u opštoj borbi, eto, dočekali smo da ono što se danas zove, a ja sam sklon da tvrdim da zloupotrebljava ime Vojske Crne Gore, bude dio neprijateljske vojne misije na ruskim granicama. Ovim činom ona autentična Crna Gora ponižena je jednako kao kada je aktuelni režim priznao nezavisnost lažne države Kosovo*, naveo je Damjanović.


Naravno, dodao je on, treba istaći da će ova NATO ekskurzija pripadnika oružanih snaga poreske obveznike koštati 400.000 evra.


„Za ova sredstva 20 siromašnih porodica moglo je da dobije krov nad glavom, a koliko je bolesne djece moglo da se liječi ovim sredstvima ne bih licitirao. Dakle, članstvo u NATO paktu ne donosi ništa dobro građanima Crne Gore, a nameće nacionalno poniženje i harač koji treba da podmirimo iz naše sirotinje“, zaključio je Damjanović.


Angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misiji na granici Rusije biće realizovano od početka 2019. godine, po principu rotacije, na period od šest mjeseci.


Ranije je saopšteno da Vojska Crne Gore planira da učestvuje i u jednoj od najvećih NATO vježbi posljednjih godina, koja će biti održana u Norveškoj.


Dvonedeljne vježbe u kojima će učestvovati 40.000 vojnika, 130 aviona i 70 plovila iz više od 30 zemalja, počeće 25. oktobra.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.