Binel: SAD htele da bombarduju SRJ po svaku cenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Binel: SAD htele da bombarduju SRJ po svaku cenu

Bivši francuski major Pjer-Anri Binel, koji je kao šef kabineta francuskog predstavnika pri NATO, svojim delovanjem doprineo odlaganju bombardovanja SRJ 1999. godine, izjavio je da su Amerikanci želeli da bombarduju SRJ po svaku cenu.

Pre dve decenije je Binel svojoj "srpskoj vezi", generalu Vojske SRJ Jovanu Milanoviću, iz ljudskih pobuda, dostavio plan mogućih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NATO ciljeva u Srbiji, pokušavajući da spreči bombardovanje.

Binel je za današnje "Večernje novosti" na pitanje da li je NATO zbog njegove akcije odložio bombardovanje, koje je inače bilo planirano za 12. oktobar 1998, izjavio da je početak bombardovanja odložen iz više razloga.

"Pre svega zato što je Milošević povukao specijalne snage sa Kosova, pa je politički komitet NATO odlučio da zaustavi operaciju, što je iznerviralo Amerikance. Posle je čitava njihova diplomatija dovela do onoga što se desilo u martu. Približavala se i zima, meteorološki uslovi su, takođe, igrali ulogu", obrazložio je Binel.

Kako dodaje, NATO je prvobitno mislio da će se cela akcija završiti mnogo ranije i da su u Alijansi mislili da će sve biti završeno za mesec dana.

Sud u Parizu je Binela zbog špijunaže ražalovao i osudio na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Iz ćelije je, sa skraćenom kaznom, izašao uzdignute glave na proleće 2002. godine, napustio je vojsku i počeo da radi kao geometar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Major Binel: SAD htele bombardovanje SRJ po svaku cenu

Izvor: Mondo, 17.Mar.2019

Bivši francuski major Pjer-Anri Binel, koji je kao šef kabineta francuskog predstavnika pri NATO, svojim delovanjem doprineo odlaganju bombardovanja SRJ 1999. godine, izjavio je da su Amerikanci želeli da bombarduju SRJ po svaku cenu...Foto: MONDO/Stefan Stojanović..Pre dve decenije je Binel svojoj...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.