Bujanovac: NATO ocenjuje Vojsku Srbije

Izvor: Mondo, 17.Okt.2017, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujanovac: NATO ocenjuje Vojsku Srbije

U bazi "Jug" i na poligonu "Borovac" počela je petodnevna taktička vežba "Stena 02" na kojoj će inženjerska četa opšte namene iz sastava 310. bataljona iz Prokuplja prikazati sposobnosti i opremu za učešće u multinacionalnim operacijama.

Foto: MONDO/Mario Milojević (ilustracija) ilustracija

Na toj vežbi u bazi kod Bujanovca biće izvršena i NATO evaluacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Pripadnici inžinjerijske čete opšte namene, njih 135, na vežbi koriste inženjerijske mašine, naoružanje i opremu koji su predviđeni za multinacionalne operacije, a rukovodilac taktičke vežbe, pukovnik Slađan Stamenković kaže da do sada postignuti rezultati pokazuju da su naše jedinice na visokom nivou obučenosti.

"Nadam se da će, posle predstojećih evaluacija, dobiti sertifikat prema kojem mogu stati rame uz rame sa jedinicama partnerskih zemalja u budućim mirovnim operacijama", rekao je pukovnik Stamenković.

Tokom taktičke vežbe biće izvršena NATO evaluacija "nivoa 1" prema standardima i procedurama Koncepta operativnih sposobnosti uz učešće 34 evaluatora Vojske Srbije, partnerskih zemalja (Kanada, Francuska, Irska, Norveška, Rumunija, SAD i Crna Gora), komandi združenih snaga Napulj i Brunsum i Komande Kopnenih snaga Izmir.

Na čelu evaluatorskog tima je francuski potpukovnik Benoa Estur.

Vučić: Srbija unapredila saradnju sa NATO

Navodi se da je cilj vežbe da se proveri i oceni dostignuti nivo interoperabilnosti i obučenosti jedinice za izvršavanje složenih zadataka u multinacionalnim operacijama, a Stamenković kaže da vojnici naših deklarisanih jedinica moraju znati i praktično primenjivati savremene taktike, tehnike i procedure Koncepta operativnih sposobnosti.

"To podrazumeva pripremu jedinica po najsavremenijim standardima, kako bi mogli biti interoperabilni sa jedinicama partnerskih zemalja u multinacionalnim operacijama", kaže Stamenković.

Podsetio je da se 3. brigada Kopnene vojske priprema za evaluaciju i deklarisanu laku pešadijsku četu iz sastava 31. pešadijskog bataljona iz Zaječara, koja će biti održana naredne sedmice, zajedno sa deklarisanim vodovima iz sastava 246. bataljona ABHO i Vojne policije.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Počela vežba "Stena 02" na poligonu Borovac

Izvor: RTS, 17.Okt.2017

Petodnevna taktička vežba "Stena 02" počela je u bazi "Jug" na poligonu "Borovac", tokom koje će inžinjerska četa opšte namene iz sastava 310. bataljona iz Prokuplja prikazati sposobnosti i opremu za učešće u multinacionalnim operacijama, a biće izvršena i NATO evaluacija. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.