BOŠNJAČKE STRANKE ŽESTOKO PROTIV VOJNE NEUTRALNOSTI SRPSKE Bosni je mesto u NATO savezu! Odluka skupštine RS biće osporena!”

Izvor: Blic, 18.Okt.2017, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOŠNJAČKE STRANKE ŽESTOKO PROTIV VOJNE NEUTRALNOSTI SRPSKE "Bosni je mesto u NATO savezu! Odluka skupštine RS biće osporena!”

Bošnjačke partije u BiH osudile su usvajanje rezolucije u vojnoj neutralnosti u parlamentu Srpske i smatraju je neustavnom. Iz dve najveće koalicione partije SDA i SBB poručili su da je bošnjački narod u BiH usmeren ka evropskom putu i evroatlanskih integracijama, te da je BiH mesto u NATO savezu.

U SDA naglašavaju da je pitanje spoljne politike, odbrane i integracija u toj oblasti isključivo državno pitanje, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne pitanje entiteta. Navode da usvajanje rezolucije predstavlja krešenje Dejtonskog sporazuma.

- Entiteti s tim nemaju ništa. Rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte i biće osporena svim ustavnim u zakonskim sredstvima, ali ne treba potceniti njene posledice na odnose u zemlji - stav je SDA.

Podsećaju da je BiH okončala proces reforme odbrane u periodu 2002-2006. i u tome su učestvovali predstavnici entiteta. U okviru te reforme usvojen je Zakon o odbrani BiH za koji su glasali svi poslanici, uključujući i poslanike SNSD. Tim Zakonon jasno je propisan integracijski NATO put BiH.

- Predsedništvo BiH je,kao jedino nadležno za ta pitanja, donelo odluku o pristupanju BiH NATO savezu. I u tome su učestvovali predstavnici entiteta RS. Tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH iz RS je potpisao zahtev za prijem BiH za akcioni plan za članstvo BiH u NATO savez. Stavka iz tzv. Rezolucije o vezivanju integracijskih procesa sa drugom državom, Srbijom, je protivustavna i protivdejtonska i govori o namerama o povredi teritorijalnog integriteta BiH. Ovakav postupak je još jedan u nizu udara koji dolaze od Dodika i njegove političke strukture kako bi se u drugi plan stavilo teško ekonomsko stanje u tom entitetu. Ovo je istovremeno jasan signal međunarodnoj zajednici da RS nastavlja da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i da postaje ozbiljan remetilački faktor na Zapadnom Balkanu što svakako zahtijeva odlučnu reakciju -  navodi se u saopštenju SDA.

Fahrudin Radončić, lider SBB i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, komentisao je rezoluciju usvojenu u Narodnoj skupštini RS o vojnoj neutralnosti.

- Što se tiče mene lično, SBB i mislim čak i Bošnjaka, da s 200.000 dobivenih glasova mogu govoriti  u njihovo ime, za nas NATO savez, NATO put nema alternative… Bošnjačka zajednica i bošnjačke političke stranke će biti sigurno protiv bilo kakve vojne neutralnosti i mi ćemo se čvrsto zalagati, i verujem da će doći vreme da će i Republika Srpska shvatiti da je BiH mesto u NATO savezu. Kao privrednik  kažem, tamo gde je došao NATO savez biznis, cene nekretnina, ekonomski zamasi, rastu između 20 odsto i 20 puta. Znači, postoje i ekonomski razlozi zašto je NATO savez kao garant investitorima toliko potreban BiH - kazao je Radončić za Avaz.ba.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.