Makron opleo i po Rusiji

Izvor: B92, 08.Nov.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron opleo i po Rusiji

Nakon što je juče napravio pravu pometnju izjavom da je NATO na samrti, a EU pred kolapsom, francuski predsednik danas je kritikovao i Rusiju.

Emanuel Makron naime smatra da za Rusiju postoje tri moguća scenarija strateškog razvoja. U istom intervjuu, britanskom "Ekonomistu", francuski predsednik kaže da je sadašnji model razvoja Rusije nestabilan zbog ubrzane trke u naoružanju, kao i zbog demografskih i ekonomskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problema.

Prva varijanta razvoja, po Makronu, jeste da Rusija ponovo vrati status supersile.

Po njegovom mišljenju, to će biti "veoma teško", imajući u vidu pomenute probleme, kao i konzervativni politički i ideološki model koji postoji u zemlji.

Dodao je, međutim, da su neke pogrešne procene Zapada dale određeni impuls ovakvom razvoju situacije, prenosi Tas.

Druga varijanta je evroazijski model, ali postojanje Kine tu varijantu čini nestabilnom.

Treći i najverovatniji model, smatra francuski predsednik, jeste politika "obnavljana izbalansirane politike sa Evropom".

Dugoročno gledano, Makron ne vidi drugu mogućost osim partnerskog odnosa Rusije i Evrope.

Inače, Rusija je juče jedina dala blagonaklonu ocenu Makronovog intervjua, u kom je naveo da je NATO na samrti a EU pred totalnim kolapsom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.