Amerikanac koji je greškom bio 45 godina u zatvoru dobiće 1,5 miliona dolara

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Maj.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanac koji je greškom bio 45 godina u zatvoru dobiće 1,5 miliona dolara

Amerikanac koji je proveo 45 godina u zatvoru pre nego što je proglašen nevinim za delo za koje je bio optužen, dobiće 1,5 miliona dolara obeštećenja zbog sudske greške, saopštile su danas vlasti američke savezne države Mičigen.

Ričard Filips (73) osuđen je na doživotni zatvor 1972. godine za ubistvo za koje je tvrdio od početka da je nevin. Sud ga je osudio na osnovu svedočenja koje se pokazalo kao netačno.

Filips je 2018. gdine oslobođen posle intervencije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << programa Univerziteta u Mičigenu koji se bavi ispravljanjem sudskih grešaka. Zvaničnici tog programa naveli su da nijedna osoba nije provela toliko dugo u zatvoru u SAD zbog pravosudne greške.

Bivši osuđenik živi od prodaje slika koje je pravio u zatočeništvu. Neka njegova dela su prodata za nekoliko hiljada dolara.

Filips, inače crnac, uskoro neće morati da prodaje slike da bi imao novca, jer če dobiti obeštećenje.

"Putovaću i uživati u životu", rekao je Filips reagujući na odluku o dodeli odštete.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Amerikanac koji je greškom bio 45 godina u zatvoru dobiće 1,5 miliona dolara

Izvor: Danas, 21.Maj.2019

 Amerikanac koji je proveo 45 godina u zatvoru pre nego što je proglašen nevinim za delo za koje je bio optužen, dobiće 1,5 miliona dolara obeštećenja zbog sudske greške, saopštile su danas vlasti američke savezne države Mičigen. Članak Amerikanac koji je greškom bio 45 godina u zatvoru...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.