Sukob SAD - Rusija i dva scenarija

Izvor: B92, 19.Nov.2019, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob SAD - Rusija i dva scenarija

Poljski list "Misl Polska" opisao je dva scenarija mogućeg oružanog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Prvi podrazumeva da američka vojska izvede jak napad koristeći sva raspoloživa sredstva, uključujući i nuklearno oružje, prenosi Sputnjik.

Autor teksta smatra i da ovaj koncept donosi priličan rizik, budući da Kremlj može da zadrži mogućnost da "izvede jednako destruktivan kontranapad".

Drugi scenario uključuje nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koraka. Glavni zadatak je staviti Rusiju u ekonomsku izolaciju. Ovaj koncept je osmišljen tako da "dovede do smene političkog rukovodstva" zemlje. Upravo ovaj koncept se i primenjuje poslednjih godina, smatra poljski autor teksta.

Novinar Antonij Konjuševski ka#e i da je verovatnoća izbijanja ratnih dejstava sasvim realna, jer bi Vašingtonu hitno mogao da bude potreban "relativno veliki rat".

Pri tome se Rusija posmatra kao najverovatniji protivnik, a Sjedinjene Američke Države trebalo bi da "pokušaju da pokore zemlju zajedno sa njenim geopolitičkim prostorom".

List naglašava da je Rusija u izuzetno teškim okolnostima "uspela da napravi nekoliko majstorskih šahovskih poteza" - da postigne uspeh u Siriji, uspostavi odnose sa Turskom i Izraelom, dok je Vašington "pretrpeo ponižavajući poraz na Bliskom istoku".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.