Izvor: Radio 021, 22.Apr.2021, 07:31

Danas je Dan sećanja na žrtve Holokausta

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" biće položeni venci.

Taj dan je državni praznik u Srbiji, a posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u znak sećanja na 22. april >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH.

Koncentracioni logor "Jasenovac" jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, logor je obuhvatao više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je na Starom sajmištu čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

"U Jasenovcu do 22. aprila 1945. godine, kada je došlo do proboja ostalo svega 1.220 logoraša. Od preostalih 1.073, proboj je izvršilo 600, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Istog dana, proboj je izvršilo i 147 zatočenika u Kožari. Iz Ciglane proboj je preživelo 118, a iz Kožare 11 logoraša. Ustaše su prvo prišle likvidaciji ženskog logora. Poslednja grupa od 80-ak žena ubijena je dan ranije", navodi Savez Srba u regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoriće večeras izložbu pod nazivom "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" u Istorijskom muzeju Srbije. Izložba će biti otvorena u 19 časova.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS JE DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Srbija nikada neće zaboraviti Jasenovac, "Staro sajmište" i ostale logore smrti

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" biće položeni venci...Taj dan je državni praznik u Srbiji, a posvećen je sećanju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

KOMEMORACIJA U JASENOVCU Hrvatski vrh odaje poštu žrtvama u odvojenim kolonama: "Ovakvi zločini ne smeju da se ponove" (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 22.Apr.2021

Državni vrh hrvatske i udruženja žrtava danas obeležavaju 76. godišnjicu proboja poslednjih zarobljenika iz ustaškog logora Jasenovca odvojeno i pod strogim epidemiološkim merama.

Nastavak na Blic...

Plenković: Zločini u Jasenovcu ne smeju da budu zaboravljeni

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2021

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Jasenovcu da je "Nezavisna Država Hrvatska" (NDH) i jasenovački ustaški koncentracioni logor iz Drugog svetskog rata jedno od najtragačnijih perioda hrvatske istorije i da zločini ne smeju da budu zaboravljeni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Komemoracija žrtvama logora Jasenovac

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Apr.2021

U četvrtak, 22.aprila se obilježava 76.-godišnjica proboja posljednjih zatvorenika iz ustaškog logora Jasenovac u Hrvatskoj. Ceremonija se odvija u skladu sa epidemiološkim mjerama. Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) za vrijeme...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sin preživelog logoraša za RTS: Jasenovac nikad više ne sme da nam se desi

Izvor: RTS, 22.Apr.2021

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu – Donja Gradina u NDH. Sin jednog od 38 zarobljenika koji su preživeli beg...

Nastavak na RTS...

Izložba "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945" u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada u saradnji sa Spomen-područjem Donja Gradina otvorena je multimedijalna izložba Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. Izložba je otvorena pod...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.