Izvor: RTS, 13.Avg.2022, 06:08

Moskva: Kijev da se vrati pregovorima dok nije kasno; Zelenski traži zatvaranje granica za Ruse

Na istoku i jugu Ukrajine nastavljaju se borbe. Gradonačelnik Harkova objavio je da je grad granatiran tokom noći. Moskva upozorila SAD da bi prešli tačku bez povratka ako proglase Rusiju sponzorom terorizma. Još dva broda sa žitaricama danas su krenula iz ukrajinske crnomorske luke Černomorsk. Ponovo granatirana nuklearka Zaporožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je apelovao na zemlje članice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije.
Moskva tvrdi i da je nastavljeno uništavanje zapadnog naoružanja.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da su ruske vazduhoplovne snage uništile radarski sistem američke proizvodnje u Donjeckoj oblasti i više ukrajinskih projektila.
Oborene su i dve rakete sistema HIMARS kao i četiri rakete sistema "olka" u području Hersona, dodao je Konašenkov.
U Hersonskoj oblasti ukrajinska vojska granatirala je hidroelektranu Kahovska, tvrde ruski regionalni zvaničnici. 
Zamenik šefa regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremusov navodi da je bilo pogodaka, ali nisu kritični po centrali.
Još dva broda sa žitaricama isplovila su iz ukrajinskih luka – prvi put jedan natovaren pšenicom. Od 1. avgusta isplovilo je ukupno 14 brodova, sa više od 430.000 tona tereta.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi dva nacrta zakona o produženju vanrednog stanja i o produženju opšte mobilizacije za 90 dana, počev od 23. avgusta.
Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je u Ukrajinu stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije – reč je o više višecevnih raketnih lansera M-270.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Granatiran Harkov; Moskva: Ako SAD proglase Rusiju sponzorom terorizma, prešli bi tačku bez povratka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2022

Na istoku i jugu Ukrajine nastavljaju se borbe. Na udaru raketa bio je Kramatorsk. U Hersonskoj oblasti ukrajinska vojska granatirala je hidroelektranu Kahovska, tvrde zvaničnici ruske vojne uprave. Kijev navodi da je ukrajinskoj vojsci stigla nova pošiljka oružja iz Velike Britanije...Gradonačelnik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Savezničke snage oslobodile Peski

Izvor: Vostok.rs, 13.Avg.2022

Ruska vojska je zajedno sa snagama DNR i LNR preuzela kontrolu nad naseljem Peski u Donbasu, saopštilo je Ministarstvo odbrane. "Kao rezultat ofanzivnih dejstava savezničkih snaga, naselje Peski Donjecke Narodne Republike je potpuno oslobođeno“, rekao je na portparol Ministarstva odbrane Igor...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.