Zapad traži od Rusije da odmah oslobodi Navaljnog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2021, 23:29

Zapad traži od Rusije da odmah oslobodi Navaljnog

NDžejk Saliven, budući savetnik za nacionalnu bezbednost novoizabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena poručio je da bi Rusija trebalo odmah da oslobodi opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je večeras priveden po povratku iz Berlina u Moskvu. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je večeras da je hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog po dolasku u Moskvu "neprihvatljivo" i pozvao ruske vlasti da on odmah bude pušten na slobodu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Litvanija, Letonija i Estonija, zemlje-članice Evropske unije, pozvale su večeras na "uvođenje restriktivnih mera" Rusiji.

"Navaljni bi trebalo odmah da bude oslobođen, a izvršioci nečuvenog napada na njega bi morali biti izvedeni pred lice pravde'', navodi se u Tviter objavi Džejka Salivena, budućeg Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Kako prenosi Rojters, dodaje se ''da napad Kremlja na život Navaljnog nije samo kršenje ljudskih prava već i uvreda za sve Ruse koji bi hteli da se čuje njihov glas".

Zahtev sa osobađanje Navaljnog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je večeras da je hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog po dolasku u Moskvu "neprihvatljivo" i pozvao ruske vlasti da on odmah bude pušten na slobodu, a zahtevima za oslobađanje Navaljnog pridružio se i šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Zadržavanje Alekseja Navaljnog po dolasku u Moskvu je neprihvatljivo. Pozivam ruske vlasti da ga odmah oslobode", objavio je Mišel na Tviteru.

I šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je ruske vlasti da uvažavaju prava Navaljnog i zatražio zatražio njegovo puštanje na slobodu.

"Ruske vlasti moraju da poštuju prava Alekseja @Navaljnog i da ga odmah slobode. Politizacija pravosuđa je neprihvatljiva", naveo je Borelj na svom Tviter nalogu.

Francuska: Momentalno osloboditi

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zatražilo je momentalno oslobađanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je uhapšen večeras po povratku iz Berlina u Moskvu.

"Sa velikom zabrinutošću smo primili vest o hapšenju Alekseja Navaljnog. Sa svojim evropskim partnerima pomno pratimo situaciju i tražimo momenatlno oslobađanje Navaljnog", izjavila je predstavnica Ke d'Orseja Anjes von der Mil, prenosi Rojters.

Litvanija, Letonija i Estonija za sankcije Rusiji

Litvanija, Letonija i Estonija, zemlje-članice Evropske unije, pozvale su večeras na "uvođenje restriktivnih mera" Rusiji nakon što je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni uhapšen na aerodromu u Moskvi, saopštio je na Tviteru litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis.

"Zahtevamo da pod hitno bude pušten", naveo je Landsbergis, koji je ocenio da je zadržavanje Navaljnog u pritvoru "potpuno neprihvatljivo".

Litvanski ministar poručio je da bi EU trebalo da brzo reaguje, ukoliko Navaljni ne bude pušten i da treba razmotriti uvođenje reskrtiktivnih mera kao odgovor na, kako je naveo, "ovaj besraman čin".

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni priveden je večeras na moskovskom aerodromu Šeremetjevo na pasoškoj kontroli po povratku u Rusiju iz Nemačke, saopštili su Federalna služba za izvršenje kazni i njegov advokat, a potvrđuju i svedoci.

To je prvi put da se Navaljni vratio u Rusiju otkako je navodno otrovan prošlog leta.

Poljska, Češka i Slovačka: Odgovor EU je od presudnog značaja

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki zatražio je da Navaljni odmah bude pušten na slobodu i pozvao lidere EU da brzo odreaguju na odluku vlasti u Moskvi.

"Hapšenje Navaljnog je još jedan pokušaj da se zastraši demokratska opozicija u Rusiji i brz i nedvosmislen odgovor EU je od presudnog značaja. Poštovanje građanskih prava je temelj demokratije", poručio je na Tviteru Moravjecki, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček obećao je da će pitanje o hapšenju Navaljnog pokrenuti na sastanku Evropskog saveta za spoljne poslove i ocenio da je pritvaranje ruskog opozicionara politički motivisano.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok izrazio je zabrinutost zbog uapšenja Navaljnog.

"Njemu je mesto u areni slobodne i fer političke borbe, a ne u pritvoru", napisao je na Tviteru Korčok, prenosi TAS S.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POMPEO O HAPŠENJU NAVALJNOG: SAD osuđuje odluku Rusije i traže od vlasti da odmah puste uhapšenog opozicionara

Izvor: Kurir, 18.Jan.2021, 09:10

SAD traže od ruskih vlasti da odmah puste uhapšenog opozicionera i blogera Alekseja Navaljnog, poručio je sinoć američki državni sekretar Majk Pompeo.

Nastavak na Kurir...

Nemački šef diplomatije traži da se Navaljni odmah pusti na slobodu

Izvor: Danas, 18.Jan.2021

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je danas Rusiju da "odmah oslobodi" opozicionara Alekseja Navaljnog uhapšenog čim je avionom stigao u Moskvu iz Nemačke.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.