Zapad ima predlog za kraj rata? Stigla oštra reakcija

Izvor: B92, 09.Feb.2023, 10:23

Zapad ima predlog za kraj rata? Stigla oštra reakcija

Moskva/Kijev -- Ukrajinski zvaničnik odbacio je juče tvrdnje Dmitrija Medvedeva da Ukrajina želi da prekine rat na svojoj teritoriji tako što će zemlju podeliti na dva dela,

Tačnije, Medvedev je rekao da bi ta podela trebalo da se izvrši kao što je to nekada učinila Koreja.

Medvedev, bivši predsednik Rusije i sadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti, napisao je na svom Telegram kanalu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se čini da Kijev razmatra navodni predlog zapadnih saveznika da se Ukrajina podeli "prema korejskom scenariju".

Medvedev je rekao da bi po takvom planu Ukrajina funkcionisala na liniji Južne Koreje, dok bi Donbas i druge okupirane teritorije postale deo Rusije.

Međutim, Medvedev je takođe opisao "korejski scenario" kao "samo željno razmišljanje" i rekao da to neće biti moguće jer je Rusija "zemlja sa punim suverenitetom i ima najstrašnije oružje".

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je da su tvrdnje Medvedeva lažne.

"Ukrajina nije Koreja. Neće biti 38. paralele, niti drugih paralela. Neće biti tuđih priča i scenarija nametnutih spolja", napisao je Danilov na Tviteru, misleći na 38. paralelu, geografsku širinu koja otprilike čini granicu između Severne i Južne Koreje.

"Ruski bojni brod je odredio u kom pravcu će se kretati. Nema promene na horizontu. Ukrajinske odbrambene snage funkcionišu", dodao je on.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske Glavne obaveštajne uprave, rekao je prošlog marta da bi Rusija mogla da pokuša da Ukrajini nametne "korejski scenario".

"Ruski predsednik Vladimir Putin pokušaće da nametne liniju podele između neokupiranih i okupiranih regiona naše zemlje", rekao je Budanov.

"Zapravo, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini. Okupatori će pokušati da ujedine okupirane teritorije u jedinstvenu kvazidržavnu celinu koja će se suprotstaviti nezavisnoj Ukrajini", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Medvedev: Ovo je predlog Zapada za kraj rata u Ukrajini. Ukrajina: Nismo mi Koreja

Izvor: Danas, 09.Feb.2023

Ukrajinski zvaničnik odbacio je juče tvrdnje Dmitrija Medvedeva da Ukrajina želi da prekine rat na svojoj teritoriji tako što će zemlju podeliti na dva dela, kao što je to nekada učinila Koreja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.