Izvor: RuskaRec.ru, 05.Apr.2017, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova zapadnoj javnosti: Zaustavite nove „Koline Pauele“

Moskva smatra da je nacrt rezolucije o navodnom hemijskom napadu nedaleko od Idliba koji su Savetu bezbednosti UN podnele SAD, Francuska i Velika Britanija krivotvorina slična epruveti koju je Savetu bezbednosti svojevremeno predočio američki državni sekretar Kolin Pauel, izjavila je na brifingu za novinare portparol ruskog MSP Marija Zaharova
Kolin Pauel je 2003. godine na sednici Saveta bezbednosti UN pokazao epruvetu u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << su se navodno nalazili uzorci hemijskog oružja kao dokaz neophodnosti vojne operacija protiv Iraka u kome na kraju hemijsko oružje nije pronađeno.
Zaharova je podsetila na ovaj slučaj govoreći o gradu Han Šeihunu u pokrajini Idlib u Siriji.
Kako je saopštilo rusko MO četvrtog aprila sirijska avijacija je bombardovala nagomilanu vojnu opremu i skladišta municije na području grada Han Šeihuna. U tom skladištu nalazio se i veliki arsenal municije sa otrovnim materijama. Sirijska opozicija saopštila je da je to bio gasni napad u kome je poginulo 80 ljudi optužujući sirijske vlasti. Zvanični Damask odbacio je sve optužbe prozivajući teroriste kao krivce za incident.
Vaši predstavnici podneli su Savetu bezbednosti dokument koji je u potpunosti krivotvoren, kompletno zasnovan na lažnim informacijama. Jednostavno Kolin Pauel broj dva. Biće vas sramota zbog delovanja vaših vlasti u Savetu bezbednosti UN, zaustavite vaše predstavnike, obraćam se u ovom trenutku zapadnom auditorijumu, rekla je Zaharova.  
Ona je dodala da Moskva kategorično odbacuje ponuđeni nacrt rezolucije. Kako je naglasila osnovni nedostatak tog dokumenta nalazi se u činjenici da anticipira rezultate istrage i bez ikakvog razmišljanja određuje krivce.
Zaharova je upozorila da nacrt rezolucije SAD, Francuske i Velike Britanije može da zaoštri ionako već dovoljno komplikovanu unutarpolitičku situaciju u Siriji i celom regionu, ističući njegov otvoreno antisirijski karakter.
Moskva se pritom zalaže za sprovođenje kompletne istrage navodne primene hemijskog oružja u Idlibu kako bi se otkrilo šta se u stvari dogodilo i ko za to snosi odgovornost, rekla je Zaharova, prenosi RIA Novosti. 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Povezane vesti

Rusija podnela SB UN nacrt rezolucije o istrazi „hemijskog napada u Idlibu"

Izvor: RuskaRec.ru, 05.Apr.2017

Rusija je Savetu bezbednosti UN podnela svoj nacrt rezolucije o istrazi napada za koji se sumnja da je bio hemijski u sirijskoj pokrajini Idlib. . Ovo je saopštio portparol stalnog predstavništva Rusije pri UN Fjodor Stržižovski.. Na današnjoj sednici SB zamenik ruskog ambasadora pri UN...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.