Zaharova: SAD samoinicijativno donele odluku o smanjenju broja diplomata

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: SAD samoinicijativno donele odluku o smanjenju broja diplomata

Moskva nije zahtevala od SAD da smanje broj diplomatskih predstavnika u Rusiji, to je Vašington učinio samoinicijativno, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

„To nije bila odluka ruskih vlasti, već predlog. SAD su samoinicijativno donele odluku o smanjenju broja diplomata. To uopšte nije bio zahtev Rusije. Mi smo samo predložili. Oni su potom učinili šta su učinili“, rekla je.

Ona je takođe istakla i da se odnosi Moskve i Vašingtona  drastično pogoršavaju.

„Neophodno je da zdrav razum pobedi sve emocije. Moramo razumeti da se nalazimo u jami odakle je teško izvući se“, dodala je.

Podsetimo, broj američkih diplomata u SAD smanjen je sa 755 na 455, čime je izjednačen sa brojem ruskih diplomata u SAD.

Pored toga, Rusija je američkim diplomatama zabranila pristup pojedinim nekretninama u Moskvi, a reč je o nekoliko skladišta i jednoj vikendici.

Ubrzo zatim američke vlasti blokirale su rad konzularnih odeljenja širom Rusije kada je reč o izdavanju američkih viza ruskim građanima, iako je najavljeno da će vize od septembra ponovo početi da se izdaju, ali samo u Moskvi.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.