Zaharova: Američkom diplomati naređeno da napusti Rusiju kao odgovor na nerazumno proterivanje našeg savetnika

Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2022, 21:41

Zaharova: Američkom diplomati naređeno da napusti Rusiju kao odgovor na nerazumno proterivanje našeg savetnika

Želimo da razjasnimo situaciju sa odlaskom iz Moskve zamenika šefa diplomatske misije SAD-a Bartla Gormana, koji se u pojedinim medijima predstavlja kao gotovo namerna eskalacija na ruskoj strani. Američkom diplomati je zaista naređeno da napusti Rusiju, ali striktno kao odgovor na nerazumno proterivanje ministra-savetnika naše ambasade u Vašingtonu, uprkos njegovom statusu vodećeg zvaničnika. Štaviše, Stejt department je prkosno ignorisao naš apel sa zahtevom da mu se produži boravak bar do dolaska „zamene“. Kao rezultat toga, bio je primoran da ode bez zamene, što je pogoršalo ionako kritičan nedostatak osoblja u ruskom diplomatskom predstavništvu, nastalom kao rezultat „viznog rata” koji su pokrenuli Amerikanci. Podsetimo, upravo je američka strana inicirala proterivanje u septembru 2021, zahtevajući odlazak 55 ruskih diplomata i administrativno-tehničkih službenika u dve faze - do 30. januara i 30. juna ove godine. Svi pokušaji sa naše strane da to pitanje rešimo „zamrzavanjem“ deportacija na recipročnoj osnovi su odbijeni. Štaviše, pod ovu suštinski sankcionu meru, Stejt department je doveo i savetnika ruskog izaslanika, iako su bili svesni da će uslediti recipročan odgovor u odnosu na B. Gormana. Još jednom ponavljamo - masovna proterivanja diplomata i rastući „vizni rat“ nisu naš izbor. Mi smo više puta i na različitim nivoima predlagali američkoj strani da prestane sa pogoršavanjem uslova za funkcionisanje diplomatskih predstavništava obe zemlje i da poništi sva ograničenja uvedena poslednjih godina. Nažalost, u shvatanju američke administracije, normalizacija bilateralnih odnosa je jednosmerna ulica, kada se obezbeđuju samo američki interesi, a sve ostalo ignoriše. Naravno, ne nameravamo da trpimo takav diskriminatorski pristup.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Moskva pozvala SAD da obustave ratnu histeriju

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2022, 12:24

SAD bi trebalo da prestanu da raspiruju mogućnost rata između Rusije i Ukrajine i moraju da obustave stalnu histeriju protiv Moskve, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu, sugerišući da retorika američkih zvaničnika pogoršava situaciju. Prema ruskoj ambasadi, Vašington „podstiče militaristički...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.