Vučić u Moskvi: Posle modernizacije, kao da nije ista vojska

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Moskvi: Posle modernizacije, kao da nije ista vojska

Rusija, kao podršku, poklanja Srbiji šest aviona MiG-29, pri čemu će nas prva faza modernizacije koštati između 180 i 230 miliona evra, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

"Ako biste računali da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima", rekao je Vučić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
On je dodao da to dramatično poboljšava operativno funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije do te mere da kao da nije ista vojska.

"To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5mm (manje topove)", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Šojguom imao veoma dug sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti Srbije.

"Unapredili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo da pravimo zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i želela bi sve odjedanput, ali to nije moguće", izjavio je Vučić.

U šaljivom tonu je rekao da su "naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete", a da je on u jednom

trenutku rekao: "Pa samo što niste tražili nuklearno oružje", na šta se, kako kaže, nasmejao i Šojgu.

"Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje u ovom trenutku ima samo Rusija. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o ’buku‘ pre svega, i o ’buku M2‘ i o ’tunguski‘, ali za 2018. godinu, što je za godinu dana", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju.

Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a za njihovu isporuku postoje dve mogućnosti, rekao je Vučić.

Prva je da ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični i da ih u martu doveze i da se zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji. Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sledeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.

"Još se gleda koja će od te dve opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje, i tako ćemo i da postupimo", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije.

"Mi smo i danas mogli da uzmemo "buk" 1, 2 po tržišnim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018. pa opet nešto da dobijemo", primetio je Vučić.

On je izrazio nadu da će saradnja dve zemlje, politička, ekonomska i vojna biti unapređena do veoma visokog nivoa.

"Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja", rekao je Vučić na sastanku sa Šojguom.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.