Vučić i Putin spremaju PLAN ZA KOSOVO: Pritisci na Beograd sve jači, ali Rusija stoji uz Srbiju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2018, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Putin spremaju PLAN ZA KOSOVO: Pritisci na Beograd sve jači, ali Rusija stoji uz Srbiju!

Drugi susret od početka godine

Današnji susret predsednika Vučića i ruskog predsednika Putina drugi je u nizu ove godine. Sastanak Putina i Vučića veoma je važan za Srbiju jer se odvija u svetlu napetih regionalnih ali i međunarodnih zbivanja. Važno je naglasiti da je sastanak dva predsednika planiran još pre nekoliko meseci i da nije povezan sa rastom napetosti u regionu što je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov. U zvaničnom saopštenju Kremlja kaže se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dva predsednika "razmotriti ključna pitanja za dalji razvoj bilateralnih odnosa, kao i međunarodna i regionalna pitanja."

Podsetimo, predsednik Vučić susreo se sa Putinom poslednji put 8. i 9. maja u Moskvi za vreme obeležavanja grandiozne Parade pobede. Tokom ovog poslednjeg susreta najavljeno je da će Rusija pratiti sadržaje razgovora Beograda i Prištine, a posebno uticaj međunarodnog faktora na to pitanje.

Šta za Srbiju znači današnji susret predsednika Vučića i prvog čoveka Ruske Federacije? Da li će Kosovo biti centralna tema razgovora u četiri oka dva lidera? Šta će od ekonomskih tema biti u fokusu razgovora Putina i Vučića?

Odgovore na ova pitanja pokušali smo da dobijemo od političkih analitiča Dragomira Anđelkovića i Dejana Vuk Stankovića.

- Za Srbiju je velika čast sutrašnja poseta predsednika Vučića ruskom lideru Putinu. Rusija je veliki projatelj Srbije i neće je sigurno ostaviti na cedilu kako pritisci na Beograd bivaju sve jači. U fokusu razgovora jedna od najvažnijih tema biće Kosovo i Metohija - kaže politički analitičar Anđelković.

Slično misli i analitičar Dejan Vuk Stanković koji kaže da je sastanak Vučića i Putina veoma bitan za Srbiju posebno u svetlu sadašnje situacije na Kosovu.

- Na stolu će pre svega biti kosovsko pitanje, zatim ekonomska saradnja između Srbije i Rusije, ali ne bi isključio ni potpisivanje sporazuma koji se odnose na dalje unapređenje vojno-tehničke saradnje. Ipak, ključna politička tema i izazov će biti Kosovo i sve moguće opcije rešavanja kosovskog problema - rekao je Dejan Vuk Stanković.

Na pitanje koja od ekonomskih tema će biti u fokusu razgovora srpskog i ruskog predsednika, Dejan Vuk Stanković pretpostavlja da to mogu biti sporazumi po pitanju energetike i trgovine.

Po svemu sudeći, današnji susret Vučića i Putina, četrnaesti po redu, biće zatvoren za javnost. Dva lidera imaće razgovor u četiri oka, da li će i šta biti dogovoreno ostaje da vidimo.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.