Vučić: Srbija-Rusija, prijatelji na racionalnim osnovama

Izvor: Prva.rs, 27.Okt.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija-Rusija, prijatelji na racionalnim osnovama

"Mislimo da smo pokazali svoj iskren i prijateljski odnos prema Ruskoj Federaciji time što smo ostali jedna od evropskih država koja, uprkos mnogobrojnim zahtevima čitavog sveta, koja joj nije uvela nikakve sankcije. Srbija će takvu politiku nastaviti i u budućnosti ", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom.
Vučić je ocenio da će poseta Moskvi dati >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << novi impuls saradnji dve zemlje i zahvalio Rusiji na podršci u UNESKO, kao i na pomoći u zaštiti srpskih interesa u Savetu bezbednosti UN.
Srpski premijer je pozvao Medvedeva da tokom 2016. godine dođe u zvaničnu posetu Srbiji.
Premijeri Srbije i Ruske Federacije poručili su danas da će dve zemlje raditi na pronalaženju novih maršuta za isporuku gasa, a srpski premijer naglasio da će dugovanja prema ruskom Gaspromu biti izmirena pre roka.
"Srbija će isplatiti sva dugovanja prema Gaspromu u roku kraćem od planiraniog, što je pokazatalj našeg ekonomskog napretka jer želimo da nastavimo naš odnos na odgovrnom osnovama", rekao je Vučić. 
Vučić je dodao i da veruje da će uskoro biti postignut dogovor o proširenju skladišta gasa Banatski dvor do milijardu kubnih metara i izgradnje novog skladišta Banatski Itebej.
"Tada bismo bili gigant kada je reč o skadištenju gasa i mislim da posle toga nikada nećemo imati problem da li gas može da dođe u Srbiju ili ne", poručio je Vučić.
Srpski premijer je ponovio da su Srbija i rusija tradicionalni prijatelji i pozvao Medvedeva u zvaničnu posetu Beogradu, koja bi trebalo da bude naredne godine.
Na sastanku, kako je preneo Vučić, bilo je reči i o nastavku saradnje u oblasti poljoprivrede, odbrane i ekonomskih pitanja.
"Uveren sam da će Srbija i Rusija ostati prijatelji, ali i da ćemo na racionalnim osnovama uspeti da izgradimo još bolje odnose u interesu obe zemlje", kazao je Vučić.
Prema njegovim rečima, tema razgovora bila je i kako da se poboljša situacija u Srbiji u cilju povećanja izvoza u Rusiju, koji je inače u deficitu zbog velike količine energenata koje Srbija uvozi iz te zemlje.
On je rekao i da se nada da će Srbija uspeti da izveze još više poljoprivrednih prizvoda i prerađevina u Rusiju i time zauzme što veći deo ruskog tržišta.
Medvedev je rekao da Srbija ima svoj udeo na tržištu Rusije i da je uvoz iz Srbije za pola godine porastao za 40 odsto.
On je novinarima rekao da je energetika najbolji primer saradnje Rusije i Srbije na velikim infrastrukturnim projetima i poručio da NIS, koji je rusko-srpska kompanija, treba da se razvija u regionalnog lidera.
On je potvrdio da razgovori dve strane idu u pravcu rešavanja problema dugovanja Srbije Ruskoj Federaciji za gas.
"Nastavljamo da radimo na obezbeđivanju isporuke gasa i pronalaženju novih maršuta za isporučivanje tog energenta posle prekida projekta Južni tok", rekao je Medvedev.
Ruski premijer je rekao i da su razgovori sa Vučićem bili uspešni i prijateljski.
"To karakteriše odnose naše dve zemlje, njihovu istoriju, a nadam se i perspektivu", zaključio je Medvedev i dodao da veruje da će svih osam sprozuma koji su danas potpisani u Moskvi biti realizovani.

Medvedev: Velika, sadržajna poseta
"Velika, sadržajna, sveobuhvatna poseta, imajući u vidu naše razgovore, forum "Otvorene inovacije", gde ćemo se sastati sa poslovnim svetom, i na kraju - razgovor sa predsednikom naše zemlje ", precizirao je Medvedev agendu i ciljeve posete na početku razgovora sa Vučićem.
Ruski premijer je izrazio uverenje da će sadržajna agenda Vučićeve posete Moskvi biti na korist rusko-srpskim odnosima.
Medvedev je takođe iskoristio priliku da prokomentariše da srpski premijer izvanredno govori ruski jezik na šta mu je Vučić, na ruskom, odgovorio:
"To nije sasvim istina. Ja sve razumem, ali mi je teško da govorim".
Srpski premijer rekao je da takođe računa da će njegova poseta doneti rezultate.
"Smatram da će naši odnosi, odnosi prijateljstva i saradnje, u budućnosti biti bolji, ako je to moguće", rekao je Vučić.
Vučić i Medvedev će, kako je ranije navedeno na sajtu ruske vlade, razmotriti aktuelna pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, industrije, transporta i poljoprivrede. 
 
Potpisano više dokumenata
Posle razgovora dva premijera, delegacije dve zemlje u Moskvi potpisale su danas više dokumenata.
Dve strane su potpisale Memorandum o uzajamnom razumevanju između vlada u oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija i realizacije zajedničkih projekata.
Predstavnici ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju potpisali su Memorandum sa srpskim MInistarstvom odbrane.
Potpisan je međuvladin sporazum o zajedničkoj zaštiti intelektualne svojine u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje i memorandum o strateškom partnerstvu između kompnaija "RŽD Internešenel" i "Infrastruktura železnica Srbije".
Memorandume o saradnji potpisali su i ruska Federalna migraciona služba i srpski MUP, Federalna služba za borbu protiv droge i MUP Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i ruska Federalna agencija za pitanja mladih.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.