Izvor: TangoSix.rs, 08.Apr.2022, 10:33

Vučić: Bliski susret borbenog aviona i Er Srbijinog Erbasa iznad Rusije, prva potvrda da okolne zemlje zabranjuju isporuku oružja Srbiji vazdušnim putem

Ponovo izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć gostujući na RTS-u da je avion Er Srbije imao bliski kontakt sa borbenim avionom na letu iz Moskve, da neke zemlje ne dozvoljavaju dostavu kupljenog oružja iz Rusije zabranjujući prelet, najavio je i “ prvu dnevno-noćnu“ vojnu vežbu na poligonu Pasuljanske livade.
Predsednik je u prvom delu intervjua pročitao kompanijski izveštaj pilota nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << avio-kompanije na letu JU 651 iz Moskve prema Beogradu. Kako je kazao, let je u početku na zemlji čekao 3 sata i 20 minuta. Tokom leta, nedaleko od ruske granice sa Letonijom, ruska civilna kontrola letenja pitala je posadu Er Srbije da li ima vizuelni kontakt sa borbenim avionom. U izveštaju se dalje, kako je to Vučić pročitao, nalazi da je posada Er Srbije imala vizuelni kontakt sa nečim što su identifikovali „ili kao Fantom F-15 ili kao Eurofajter“. Izveštaj je na kraju konstatovao da borbeni avion „nije ugrozio bezbednost letenja“, da je bio dovoljno daleko ali i da su se „piloti nakon ovog susreta nelagodno osećali“.
Vučić je incident, kako je rekao, obnarodovao kao ilustraciju sa kojim se sve pritiscima Srbija suočava zbog odluke da bude jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Zaposleni Er Srbije osećaju se nelagodno već nedeljama zbog do sada nezabeležene frekvencije dojava o bombama kako na letovima do Rusije, tako na aerodromu „Nikola Tesla“, poslovnici kompanije u centru Beograda i korporativnim kancelarijama na Novom Beogradu.
Piloti i putnici aviona Er Srbije su u poslednjih par nedelja imali prilike i da vide mađarske i srpke borbene avione uz krilo nekoliko puta. Tango Six danas objavljuje snimak iz putničke kabine Er Srbijinog Erbasa na povratku iz Moskve prilikom još jedne od dojava o bombi u letelici. Dežurni par RV i PVO sa Batajnice dočekao je avion u vazdušnom prostoru Srbije.








View this post on Instagram


















A post shared by Tango Six Portal (@tangosix)


„Ništa ne može da dođe“ Predsednik Srbije takođe se osvrnuo na praktične posledice činjenice da je Srbija okružena NATO zemljama. Kako je kazao, isporuke plaćenog inostranog naoružanja vazduhom nisu moguće:
– Kupili smo mnogo oružja i oruđa i ništa ne može da dođe do nas. Platili pošteno. Razmišljamo sad da tužimo sve te koje nam ne dozvoljavaju prelet. Ne pričam samo o ruskom oružju, pričam o svakojakom. – rekao je Vučić.
Ovo je prva zvanična potvrda da je isporuka plaćenog oružja iz Rusije onemogućena vazdušnim putem. Takođe je moguće da se ne radi samo o ruskom naoružanju već i o onemogućavanju isporuke PVO sistema FK-3 iz Kine, takođe vazdušnim putem. Isporuka ovog sistema očekuje se već nekoliko nedelja.
Vučić je najavio i održavanje „prve dnevno-noćne vežbe sa bojevim gađanjem“ na poligonu Pasuljanske livade u subotu. Radi se o vežbi „Vatreni štit 2022“ koja već uveliko traje.
The post Vučić: Bliski susret borbenog aviona i Er Srbijinog Erbasa iznad Rusije, prva potvrda da okolne zemlje zabranjuju isporuku oružja Srbiji vazdušnim putem appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.