Rusija demonstrirala silu, Putin poručio: Nema oproštaja VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 09.Maj.2021, 09:36

Rusija demonstrirala silu, Putin poručio: Nema oproštaja VIDEO/FOTO

Povodom 76. godišnjice završetka Drugog svetskog rata na Crvenom trgu u Moskvi održava se Parada pobede.

Raport za početak parade predsedniku Rusije Vladimiru Putinu podneo je ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

Paradu, na kojoj učestvuje više od 12.000 vojnika, predvodi vrhovni komandant Kopnene vojske, general armije Oleg Saljukov.

Parade se održavaju i u mnogim gradovima Rusije, a zbog pandemije kovida akcija "Besmrtni puk" će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugu godinu zaredom biti održana onlajn.

"Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod", rekao je Putin, nakon čega je održan minut ćutanja.

Rusija slavi Dan pobede 9. maja, za razliku od većine evropskih zemalja koje 8. maja obeležavaju kraj Drugog svetskog rata u Evropi. Ova razlika potiče iz činjenice da je kraj svih borbenih aktivnosti proglašen u 23:01 po srednjoevropskom vremenu, koje je vremenske razlike palo jedan dan kasnije u Sovjetskom Savezu.

Prošle godine Parada pobede u Moskvi odložena je za 24. jun zbog pandemije koronavirusa.

Rusija će odlučno štititi svoje nacionalne interese, nema oproštaja za one koji smišljaju agresivne planove, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora na Crvenom trgu, gde se održava Parada pobede povodom 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Putin je čestitao građanima Rusije uz poruku da će Rusija uvek pamtiti da je upravo sovjetski narod učinio veličanstveni podvig u borbi protiv nacizma.

„Uvek ćemo pamtiti da je taj veličanstveni podvig učinio upravo sovjetski narod. U najtežem ratnom vremenu, u odlučujućim bitkama koje su odredile ishod borbe protiv fašizma, naš narod je bio sam, sam na mukotrpnom, herojskom i požrtvovnom putu do pobede“, izjavio je predsednik Rusije.

Kako je rekao predsednik, nema oproštaja i opravdanja za one koji sprovode agresivne planove, antisemitizam i rusofobiju.

„Rat je doneo toliko nepodnošljivih iskušenja, tuge i suza da je to nemoguće zaboraviti. A nema oproštaja i opravdanja za one koji ponovo razmišljaju o agresivnim planovima. Skoro vek nas deli od događaja kada se u centru Evrope monstruozna nacistička zver drznula i dobila predatorsku snagu. Sve ciničnije su se čule parole o rasnoj i nacionalnoj nadmoći, antisemitizmu i rusofobiji. Sporazumi koji su za cilj imali da zaustave srljanje ka svetskom ratu lako su precrtani“, rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.